Paralelní ekonomika: lokálně a společně proti globalismu

ekonomika, paralelní, lokální, rostlina, semínko, sazenička, růst
Paralelní ekonomika aneb vypěstujme si ze sazeničky rostlinu, která bude dávat plody. Zdroj Pexels

Paralelní ekonomika s cílem lokalizovat a udržet kapitál a zázemí v českých rukách. Bohatství, které nám zůstane a poroste. Konkrétní malé kroky, které můžete dělat Vy sami.

Paralelní ekonomika je už podle názvu snaha o vytvoření společnosti mimo současný vadný globalistický řád a mimo současný systém založený na dluhovém vysávání. Vypěstujme si proto vlastní systém, který dává smysl.

Paralelní ekonomika jako paralelní systém k současnému řádu

rostlina, sazenička, ekonomika, lokalizace, lokální ekonomika, paralelni ekonomika
Jako ze semínka rostou sazeničky, tak vyroste i paralelní ekonomika, jen je musíme zalívat našimi penězi (zdroj Unsplash

Cílem těchto snah by mělo být vytvořit podhoubí pro společenské fungování tak aby nebyl současný globalistický systém potřeba vůbec nebo co nejméně.

Paralelní ekonomika by měla lokalizovat celý řetězec výroby – spotřeby, tedy od zdroje po stůl spotřebitele a to nejlépe včetně financování a všech nezbytných komponent pro soběstačné fungování v rámci daného místa. Čím víc se nám podaří toto integrovat, zlokalizovat a přiblížit, tím lépe. Co je lokální ekonomika si přečtěte například na wikipedii (zde).

Budování nového a využívání toho starého

Takový systém může zahrnovat také vybudování nového zázemí jako výroby a zpracování, využití toho co je stále v českých rukách nebo třeba není doposud nevyužito či vykoupení toho, co doposud funguje z rukou zahraničních entit.

Jakmile se nám systém paralelní ekonomiky podaří zavést v co největším rozsahu a dostatečné množství lidí jej bude využívat, odtud lze očekávat, že i nadnárodní koncerny, kterým u nás začnou vysychat penězovody, se budou postupně stahovat mimo naši zem.

To znamená, že za sebou budou zanechávat stávající zázemí. A je vhodné se na tyto situace připravit. Víme totiž, že „správný vztah přináší všem zúčastněným nějakou podobu prospěchu“ (motivační citát v obraze k dostání zde). To se však na úrovni globalizace příliš neděje.

Lokální ekonomika a paralelní ekonomika

Je to jednoduché, čím víc utratíte u českých podniků, s českým majitelem, za skutečně plně české výrobky, tím víc prostředků zůstane na našem území.

Tím méně odteče do zahraničí. Čeští majitelé podniků nebudou ve velkém vyvádět peníze mimo naši zemi, investovat je jinde ani je jinde danit. Tím víc zůstane Vám samotným.


Jak nám všem může paralelní ekonomika ušetřit a zároveň pomoci bohatnout?

Vynecháním mezinárodních prostředníků, překupníků a řetězců změníme strukturu cen v náš prospěch. Odstraněním zbytečné maržové zátěže mezinárodních překupníků, bude český obchodník schopen vydělat víc a současně zákazníci ušetří.

Je to jednoduché, pokud mezinárodní obchodní řetězec spolkne polovinu konečné ceny výrobku a zisky vyvede, bude možné bez tohoto řetězce polovinu ceny rozdělit mezi výrobce a zákazníka.

Výrobce vydělá o čtvrtinu víc, zákazník čtvrtinu ušetří a navíc budou na všech stranách odvedeny nižší daně na nižší ceně výrobku.

Všichni vyděláme. A je to tak snadné. Stačí vědět, že „vytrvalost přináší štěstí“ (motivační citát v obraze k dostání zde).

Výhody lokální ekonomiky

Zákazník má vyšší dohled nad kvalitou potravin a výrobků.

Odpadně také nutnost vozit mnoho výrobků a potravin z druhého konce světa. Zatěžovat planetu takovým množstvím nejrůznější nákladní přepravy, kterou také platíme v cenách výrobků.

K velké změně stačí dělat malé kroky

stopy, kroky, posun, změna
Malé kroky k velkým cílům. Zdroj: Unsplash

Lokální ekonomika má pro všechny běžné lidi celou řadu výhod. Od možnosti kontroly kvality potravin, přes omezení nejrůznějších celosvětových přeprav, které také platíme v konečné ceně výrobků.

A stačí skutečně málo k tomu, aby se paralelní ekonomika a lokální ekonomika hýbala a prosperovala. Ale něco k tomu přece jen potřebuje, a to Vás.

Stačí tak málo jako nakupovat u místních obchodníků, pokud lze tak přímo místní produkci.

Příklady:

1) Začal jsem nakupovat u místní zelinářky, kterou jsem v Příbrami objevil díky svému okolí. Už dlouho jsme chodili do nedaleké české masny a nyní máme i českou zelinářku. Nevadí, že mimo sezónu musejí i malí zelináři dovážet zboží z teplejších krajin. Po celý rok je k dispozici alespoň část produkce z místních zdrojů.

2) Začal jsem také více nakupovat u místní pekárny, která vyrábí nedaleko za městem a má ve městě prodejničku.

3) Zřídil jsem zahradu a pěstuji pro sebe a svou rodinu alespoň nějaké množství základních potravin

(psal jsem zde). Ba co víc, postupně přidávám plochu s cílem dosáhnout alespoň částečné soběstačnosti. Prozatím jsme s nevelkým úsilím plně soběstační v bramborách.

4) Nakupuji co nejvíce v českých obchodech, s českými vlastníky a české výrobky. Psal jsem na to článek – lokální ekonomika (zde).

Kromě Coopu, kterému jsem věnoval článek lokální ekonomika jsem v Příbrami objevil také místní maloobchodní „řetězec“ s několika vesnickými i městskými obchody, který je v přímém vlastnictví příbramských občanů (Koruna).

Prodává navíc vysoké množství českých výrobků a navíc takových, které v běžné distribuci nadnárodních řetězců nenajdete. Daří se jim také postupně expandovat.

To samé platí o pohonných hmotách. V Příbrami máme čerpací stanice ve vlastnictví českých občanů (Silmet – zde), kteří si i zajišťují distribuci a skladování. Samotnou surovinu sice berou ze zahraničí, ale většina návazných přidaných hodnot zůstane v českých rukách. I tito postupně expandují.

A jak poznat ty skutečně české? Stačí vzít účtenku a podívat se do obchodního rejstříku (ARES – zde) Mezi zápisy pak naleznete konkrétní vlastníky daného podnikání.

5) Snažím se vyhýbat placení kartou a používat hotovost. Je to cesta jak zabránit vyvádění kapitálu z každé jednotlivé transakce (psal jsem zde).


Kdo hledá najde

Důležité je mít vůli, začít hledat a zkoušet. Tyto výše popsané cesty jsem nenašel přes noc. Také jsem byl dříve zvyklý chodit do řetězců, ale již roky směřuji své úsilí na podporu českého podnikání.

Když se pustíte do vlastního průzkumu, najdete desítky místních dodavatelů, distsributorů, prodejců, obchodníků, pumpařů a dalších. Každé místo má svoje lidi, kteří jej udržují v chodu. Výše uvedené proto berte pouze jako příklady.

Navíc, víc lidí, víc ví. Pokud budete o daném tématu přemýšlet, bezpochyby najdete celou plejádu dalších možností, jak podpořit to české a umožnit tak zachování většího bohatství pod českou kontrolou a v českých rukách, čímž efektivně zabráníte dalším korunám odtéct do zahraničí.

Pusťte se do toho. Už totiž víme, že „úspěchu dosáhne ten, kdo v úspěch věří“ (motivační citát v obraze k dostání zde).

Jak moc lze v českých podmínkách nakupovat v českých obchodech?

Po několikaletém úsilí o hledání těch správných obchodů jsem si cestičky vyběhal poměrně svědomitě. Podle mého odhadu nakupuji s rodinou cca 70 % – 80 % základního zboží u českých obchodníků.

Základní zboží jsou pro mě jídlo a obdobné lidské potřeby a pohonné hmoty. Objem českých výrobků bude podle kategorie zboží, ale vyjma těch, které je bohužel nutné dovážet, bude tento podíl cca 50 %.

Čím kratší cesta, tím víc nám zůstane

Čím kratší je cesta od výrobce k Vám, čím méně překupníkům projde rukama, tím méně se na Vašich penězích a Vašem životním čase (psal jsem zde) kapsují jiní.

Vynecháním nadnárodních řetězců, nejrůznějších mezistátních zprostředkovatelů a překupníků lze dosáhnout buď nižší koncové ceny nebo alespoň toho, že co největší část Vašeho výdaje zůstane v podobě výnosu u daného českého obchodníka.

Už jen praktikováním těchto několika kroků si zaděláváte na lepší život a budoucnost pro naši zemi.

Zároveň tím zvyšujete stabilitu svého okolí. Čím stabilnější podniky ve svém okolí máte a podporujete, tím se zvyšuje Vaše vlastní bezpečnost. A to jak z pohledu stabilních zaměstnání, udržení většího bohatství tam kde vzniká, skutečné produkce a vlastnictví zásob potravin a distribučních řetězců.

S takovou infrastrukturou s Vámi, Vaším okolím a Vaším státem nebude moct nikdo jen tak manipulovat a cloumat. Jen s obtížemi by Vás mohl vydírat někdo zvenčí, když stojíte pevně na svých nohách jako jednotlivec, komunita, oblast či stát. Můžete se cítit v bezpečí, když máte vše co potřebujete k přežití a k životu.

Je nezbytně nutné se vrátit k těmto jednoduchým základům.


Vlastní podnikání

Jako součást paralelní ekonomiky jsem rozjel e-shop Sochorskýmlýn.cz, který právě takovou návaznost na rodinnou tradici, místní ekonomiku a to, co se vypěstuje a vyrobí přímo v místě a jeho nejbližším okolí nabízí. Zatím v podobě svíček.

V souladu s výše uvedeným však směřuji svůj zájem o rozšíření nabídky na další výrobky. Je to prozatím takové semínko, které pomalu roste.

I to byste měli zkusit.

Paralelní ekonomika je protiváhou globalismu a kotvou společnosti

kotva, společnost, lokalizace, lokální ekonomika, paralelní ekonomika
Paralelní ekonomika, lokální ekonomika jako kotva společnosti. Zdroj: Pexels

Stabilizačním prvkem společnosti, komunit, rodin i jednotlivců je schopnost stát na vlastních nohách a nepotřebovat mezinárodní prostředníky, nadnárodní řetězce a cizí kapitál ke svému životu.

Čím méně totiž někoho potřebujete k přežití, tím jste nezávislejší a svobodnější. Stačí se pak rozhlédnout kam až jsme to za poslední dekády dotáhli a do jaké míry jsme zapletení ve všemožných mezinárodních strukturách, které nás tahají za nos.

Jakákoli podpora Vaší vlastní soběstačnosti, Vašeho nejbližšího okolí a místní, lokální nebo národní produkce, distribuce, obchodu a služeb je zárukou Vaší vlastní bezpečnosti Je to zárukou Vašeho lepšího života, budoucnosti nás i našich dětí, i našeho vlastního bohatství, zdraví a přežití jako národa.

Pomáhejte budovat paralelní ekonomiku nezávislou na globalistických strukturách, cizím kapitálu, cizích výrobně-dodavatelských řetězcích. Pomáhejte tvořit budoucnost nás všech.

Stačí málo. Třeba jen změnit své myšlení a nákupní zvyky. Je proto dobré vědět, že „když něco chceš, celý vesmír se spojí, abys mohl své sny uskutečnit“ (motivační citát v obraze k dostání zde).

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: