Zahrada: Čas sklizně a hojnosti

Zahrada, mrkev,, bio, permakultura, bez chemie, sklizeň
Vozík plný dobrot.

Zhodnocení letošní úrody a poučení z prvního roku zahradničení. Máme první výsledky, zkušenosti, semena i plodiny. Dopřáli jsme si jídla z vlastní produkce a víme, jaká práce nás v příštích letech čeká.

Blíží se konec naší první zahradnické sezóny, ve které jsme od nuly rozjeli zahradu doslova na zelené louce (psal jsem zde). S minimem zkušeností a mnohými teoriemi, jsme se pustili do díla, aktivně se učili pracovat s novými metodami a sledovali, co z toho vzejde (psal jsem zde).

Některým plodinám se přitom dařilo nad očekávání dobře a některým naopak výrazně méně. V případě některých rostlin jsme také udělali chyby, které nám snížily výnos letošní úrody. Díky tomu jsme se ale poučili, co můžeme do příštího roku napravit.

Brambory a luštěniny

Zahrada, úroda, zelenina, brambory, bio, permakultura, bez chemie, sklizeň
Sklizeň brambor

Zjistili jsme, že se na naší půdě výborně daří bramborám. Na necelých 30 metrech čtverečních jsme sklidili na 65 kilogramů brambor. Do příštího roku tak bramborové políčko zaručeně rozšíříme o pár dalších metrů.

Myslím, že dostatečná produkce pro plné samozásobení bramborami dvou lidí pro nás bude někde na úrovni 100 Kg brambor. Podaří-li se vypěstovat víc, i to bez problémů rozdělíme v rodině.

Postupně také sklízíme fazole, které v poslední době dozrávají. Vzhledem k chybám při sázení, kdy jsme fazole zasadili vzhůru nohama takže mnohým na pražícím slunci zaschnl klíček dřív, než se stihly obrátit, bude letošní úroda i tak velmi slušná.

Oněch zhruba 30 rostlin, které nakonec vzešly, nám tak pravděpodobně vydají dostatek semen na příští sezónu a určitě i něco na dva tři obědy.


Košťáloviny a křehká zelenina

Zahrada, úroda, zelenina, rajčata, bio, permakultura, bez chemie, sklizeň
Rajčata

Z nějakého důvodu se u nás pak nedařilo brukvovité zelenině a obecně ani košťálovinám. Teoreticky by jim v příštích letech mělo pomoci postupné zlepšování kvality půdy.

Dobře se však dařilo cuketám, červeným řepám a pozdní mrkvi. Velkou radost nám tuto sezónu udělaly rajčata. Z počátku to sice vypadalo, že z našich sazeniček nic moc nebude, ale pak se vzpamatovaly.

V jednu chvíli jich bylo dokonce tolik, že jsme je museli sušit a nakládat. tak jsme je měli k jídlu od rána do večera.

Dýně

Zahrada, úroda, zelenina, dýně, bio, permakultura, bez chemie, sklizeň
Dýně

Při sázení dýní nás varovali, že jich sázíme tolik, že je pak ani nezvládneme sníst. Opak je však pravdou a z nějakých 15 rostlin nám vzešlo všehovšudy stejné množství vcelku malých dýní.

Ukázalo se, že í když jsme dýním podstrojili trochu lepší půdou, stále to bylo málo. Tyto rostliny tak budou pro píští rok potřebovat pořádnou várku kompostu. Letos jsme ho však neměli z čeho vzít a výsledek podle toho vypadá. I tak ale každá vlastní dýně chutná dvojnásob dobře a jsme za ně velmi rádi.

Obiloviny

Zahrada, obilí, krajová odrůda, bio, permakultura, bez chemie, sklizeň
Zralé obilí

Velice dobře si také vedly testovací odrůdy obilovin. Ať už ječmen, pšenice či oves, všechny vydali i na chudé půdě poměrně dobré výsledky. Každé obiloviny jsme ve zkušebním režimu nasadili hrst na zhruba jedem čtvereční metr a u všech obilovin toho vzhledem k minimální výměře narostlo poměrně dost zrní.

Na semletí či jídlo to zatím nebude, máme však alespoň dostatek kvalitního a místně zvyklého osiva pro příští rok.


Samozásobení

Zahrada, úroda, zelenina, jídlo, pokrm, pečené brambory, vlastní zelenina, bio, permakultura, bez chemie, sklizeň
Hostina z vlastní zahrady.

Vzhledem k omezeným zkušenostem, půdě s nižší bonitou i nepravidelným zaléváním, se nám už letos podařilo alespoň do určité míry zásobovat svou vlastní spotřebu zeleniny. Zatím sice zdaleka ne ve všem, ale salátu z vlastních zdrojů bylo již od konce července dostatek.

Začalo to salátem, pokračovalo rajčaty a okurkami. Brzy poté jsme měli první mrkve a červené řepy a po celou tuto dobu jsme měli dostatek vlastních bylinek. Během srpna jsme do jídelníčku přidali i vlastní polorané brambory.

Zaměření na výnosnější plodiny

Na příští rok pak musíme trochu lépe rozvrhnout co kdy sázet a čemu věnovat pozornost. Pro tuto chvíli totiž máme první zkušenosti a víme, čemu se v naší zahradě jak daří.

Na základě těchto zkušeností tak příští rok plánujeme věnovat víc pozornosti plodinám, kterým se daří víc a omezit práci s plodinami, u kterých to nemá takový význam.

Jednoznačně tak budeme věnovat víc pozornosti bramborám, rajčatům, cuketám, luštěninám, obilovinám, bylinkám a kořenové zelenině.

Semenaření

Těší mě, že se nám také podařilo vypěstovat první semena, která budeme moct příští rok opětovně vsadit. Semena, která už budou zvyklejší na místní podmínky a při troše dobré vůle se jim u nás bude příští rok také o trochu lépe dařit.

Z vlastních semen tak budeme moct vsadit již zmíněné brambory a fazole, ale také salát, roketu, řeřichu, špenát a některé byliny. Pro další roky se však doufám i tento seznam rozšíří o další plodiny. Důležité ale je, že už nyní máme s čím pokračovat.


Postupné zlepšování

Začali jsme sice s velmi omezenými zkušenostmi, ale postupně se učíme a zlepšujeme. Od samotné přírody i od lidí okoukáváme, co která rostlina potřebuje a učíme se jim vytvářet takové podmínky, které jim budou vyhovovat.

Naše půda je v současnosti dlouho odležená a zřejmě také postrádá mnoho živin, které jí musíme postupně dodat. Přecejen po bezmála dvacet let ležela ladem a rostla na ní tráva. Nějakou chvíli tak potrvá, než se vzpamatuje.

Věřím, že se nám postupným doplňováním kompostu, koňského hnoje a kypřením podaří zvýšit užitnou hodnotu této půdy a do budoucna tak budou výsledky stále lepší.