Folklorní velikonoční akce na mlýně

Candelas, výroba svíček, svíčková dílnička, vosk, včelí vosk, svíčka ze včelího vosku, stáčená svíčka, folklór, lidový, lidová, kroj, dívka
Dívka z folklórního souboru při výrobě svíček.

Folklorní velikonoční akce se zahájením provozu voskové dílny proběhne 4. 4. 2020. Nový život na starý mlýn se zajímavým programem a historií místa v příjemném prostředí.

Jako další z řady kroku v realizaci vize nezávislosti a udržitelnosti (psal jsem zde), máme v plánu uspořádat vlastní folklórní akci v prostorách rodinného bývalého vodního mlýna v Horní Líšnici nedaleko od Příbrami. Předpokládané datum události je plánované na sobotu 4. 4. 2020.

Jaký bude program

Předběžná verze programu počítá s dílničkami pro děti, které budou zahrnovat jak naší svíčkovou dílnu, tak určitě malování vajíček včelím voskem a pletení pomlázky.

Za dobrého počasí máme již předběžně domluvené krátké vyjížďky na koních. Akci také podle předběžné domluvy poctí svou návštěvou folklórní soubor Kamýček (více o souboru zde), z nedalekého Kamýku na Vltavou.

Povídání o včelách a pokud to bezpečnost a včelky dovolí, tak i prohlídku historické včelnice.

Připravujeme pro návštěvníky také značené procházkové okruhy a bazar starých knih, ze kterých si určitě vyberete. Určitě se přitom vyplatí vycházková venkovní obuv.

Jedná se v tuto chvíli o velmi předběžný program a jeho finální verzi budeme postupně upřesňovat, finální bude nejpozději začátkem března. Už nyní nám však můžete vyjádřit svou podporu a zájem například přes akci na Facebooku (více zde).

Sochorský mlýn

Sochorský vodní mlýn a pila pochází z konce 19. století. Můj praděda Josef Sochor se na místo s rodinou přistěhoval ve dvacátých letech dvacátého století. Brzy tak náš rodinný mlýn oslaví 100 let v péči jedné rodiny.

Mlýn leží v Líšnickém údolí na Líšnickém potoce. Lidové prostředí, dochovaná historie i zajímavé prostory v příjemné přírodě tak přímo vybízejí k pořádání lidových a kulturních akcí.

Krátce o mlýně pojednává také portál Vodní mlýny.cz, jehož údaje plánuji ještě doplnit a rozšířit.

Cíle akce

Cílem akce je ukázat návštěvníkům krásné údolí líšnického potoka z trochu jiného pohledu, než jak ho doposud znají. Seznámit je s historií místa, vlít nový život do starých prostor bývalého mlýna a dopřát návštěvníkům nevšední zážitek. Je to součást naší snahy jak dávat starým věcem nový smysl (psal jsem zde).

Akce má také hlubší smysl v zahájení fungování naší voskové a svíčkové dílny kromě putovního stánku (psal jsem zde), také v pevných prostorách mlýna. Je také podnětem k očistě prostor mlýna a jeho dalšímu rozvoji. Výtěžek akce pak podpoří další obnovu mlýna.

Výzva

Naše výzva tak nyní spočívá nejen v připravení samotného místa (psal jsem zde), uspořádání akce ale také v zajištění všech nároků na uspořádání takové veřejné akce. Už teď se učíme za pochodu a pořádný kus cesty nás ještě čeká.

Sledujte proto tento blog a facebook akce (zde) pro informace o aktuálním pokroku v pořádní před-Velikonoc na mlýně.