Z realitní bubliny rovnou do realitní krize

bublina, cenová bublina, realitní bublina,
Realitní bublina. Cenová bublina. Zdroj: Pexels.

Manipulace úrokové sazby vyvolávají realitní bubliny a realitní krize. Sociální experiment. Demografický faktor. Řízená agenda inflace a deflace.

V posledních minimálně pěti letech u nás docházelo k nevídaným a dlouhotrvajícím nárůstům cen nemovitostí. Tento nárůst byl podle mého názoru ze značné míry poháněn prakticky nulovými úrokovými sazbami.

Toto v kombinaci s agresivním marketingem bank, hypotéčních zprostředkovatelů, realitních makléřů a dalších účastníků způsobilo davové šílenství ohledně nemovitostí. Vznikla realitní bublina neboli cenová bublina v nemovitostech. A to vždy v důsledku vede do realitní krize.

Skoro to připomíná tzv. Americký sen a toto krásné krátké video doporučuji všem ke shlédnutí (psal jsem zde). Odkazuje v podstatě celoživotní dluhové otroctví v důsledku hypoték, na kterém profitují jiní. Byť některé jednotlivosti jsou u nás odlišné. Podstata sdělení videa je stejná. Je to zároveň nástup řízené ekonomické krize (psal jsem zde).

Potřeba bydlet vs. zatemněný rozum

Kromě výše zmíněného se v dané situaci promíchala silná a pochopitelná potřeba bydlet (a to logicky ve vlastním) a jaksi zatemněný rozum z výše zmíněných a dalších okolností. Ono se snadno říká, že je lepší splácet hypotéku do vlastního, než bydlet v nájmu. A je to do určité míry pravda.

Mezi danými situacemi je však v zásadě jeden značný rozdíl. Bydlet na hypotéku znamená dluhové otroctví na významnou část lidského života. Bydlet v nájmu znamená sice platit spoustu peněz někomu jinému, ale v podstatě svobodu jednání a konání. Je proto potřeba počítat s tím, že jediná trvalá věc na světě, je změna“ (Motivační citát v obraze k dostání zde).

Není přece normální, aby bylo dlouhodobě a masově levnější vzít si celoživotní úvěr, než bydlet v pronájmu. A pochopitelně i tato situace byla dlouhodobě neudržitelná. A minimálně tento základní výčet příčin způsobil jaksi zatmění rozumu v mnoha částech populace.

Lidé tak skočili na starý trik bankéřů zvaný inflace a deflace cen. A mnozí tak nakupili nemovitosti za neudržitelně vysoké ceny. A jak si rozebereme níže, ceny půjdou dolů a víc dolů.


Sociální experiment a tvorba realitní bubliny

Daný sociální experiment zvaný centrálně řízené úrokové sazby, centrálně řízený prostřednictvím centrální banky a dále skrze její prodloužené ruce v podobě komerčních bank, způsobil značnou deformaci trhů. Mnoha trhů.

A nemovitosti jsou asi tím nejviditelnějším. Přece jen situace, kdy plošně dochází stavební materiály, řemeslníci, pozemky a v podstatě jakýkoli zdroj nutný ke stavění domů, ukazuje, že je něco špatně. A tyto signály, které byly dlouho znát, se v poslední dlouhé roky projevily naplno (více např. zde).

To vše dál tlačilo na zvyšování cen práce, materiálů a spolu s tím všeho ostatního. Vzniká tak panika, kdy se z rozjetého vlaku snaží všichni urvat co jde, a celá situace jen dále akceleruje. Realitní bublina se nafukuje. Až jednou praskne.

Realitní bublina splaskla

Již v tuto dobu ke květnu roku 2023 je jasné, že realitní bublina splaskla. Pro ty, kteří se dané problematice věnují nebo s ní přímo pracují byl efekt zvyšování úrokových sazeb zřejmý již dříve.

Při rostoucích sazbách není možné udržet dřívější cenovou hladinu nemovitostí. Jen to pak nějakou chvíli trvá, než se daný efekt propíše do reality a také do statistik, které mají značné zpoždění v popisu reality.

Každý procentní bod na konečných úrokových sazbách znamená statisíce dolů z cen nemovitostí. Současné úrokové sazby znamenají postupné snížení cen nemovitostí významně níže.

Samotná centrální banka odhaduje již roky přehřátí cen nemovitostí. V minulém roce přitom odhadovala nadhodnocení cen nemovitostí o cca 40 % (více zde). Začátkem roku 2023 pak odhaduje přehřátí až o bezmála 60 % (zde). Podle mého názoru a osobních výpočtů, při kterých bych byl sám ochotný koupit nemovitost, je realita v přehřátých nemovitostech přinejmenším právě o oněch 40-60 % výš, než by být měla.

Současné nabídkové ceny nemovitostí jsou už nyní spíš jen iluzorním snem prodejců, než realitou. Rovnováha musí být. A bude.


Demografický vývoj populace aneb další faktor nízkých cen

Populační strom, mladé ročníky, mladí lidé,
Populační strom ČR. Odhaluje splasknutí realitní bubliny. Zdroj: ČSÚ.

Kromě manipulace s úrokovými sazbami centrální bankou (a to nejen u nás) se přidává i demografický faktor. A sice, že populační strom nejen u nás v republice dosáhl jakéhosi zlomu. Nadcházející ročníky mladých již nejsou zdaleka tak početné jako ty předchozí.

Z toho plyne dále ubývající poptávka po nemovitostech. Navíc mladí lidé odmítají vstupovat do celoživotního dluhového otroctví. Preferují pronájem a svobodu.

Mnozí ze silných ročníků již nemovitosti nakoupili. I bez změn úrokových sazeb by jen tímto faktorem růst cen nemovitostí v čase vyvanul jako pára nad hrncem (tedy bez umělého zvyšování cen inflací a dalším tištěním peněz).

A kdo by tedy kupoval nemovitosti dál? Ceny nyní jdou dolů a půjdou dolů i nadále alespoň po nějakou dobu. Pro všechny držitele nemovitostí na hypotéku proto nyní platí nedívej se příliš daleko dopředu, ale jdi dál s klidným srdcem“ (Motivační obraz s citátem k dostání zde).

Ceny nemovitostí padají po celé Evropě (více např. zde) a po celém světě. Populace již nyní také dosáhla zlomového bodu, kdy se růst populace v celkových číslech děje výhradně přibývajícím množstvím starších ročníků, které žijí déle (více zde).

Celou tuto ekonomickou pyramidu tak již v drtivé většině světových regionů nedrží mladá generace (více zde).

Celosvětově řízená agenda ochuzování pomocí inflace a deflace

Výše zmíněné faktory a trendy jsou víceméně celosvětové. A to počínaje agendou zadlužování a řízeným sociálním experimentem s nulovými úrokovými sazbami, přes demografický zlom a další.

Co je na tom zajímavé, že agenda řízení úrokových sazeb je synchronní v podstatě po celé planetě. Je až neuvěřitelné, že stejné děje probíhají v mnoha částech světa naráz. Od Ameriky, přes Evropu, Čínu, Japonsko, Austrálii či Nový Zéland.

Všechny tyto a další země a jejich centrální banky podporovaly naskakování lidí do rozjetého dluhového vlaku. A to dalším zadlužováním, udržováním vysokých cen nemovitostí a podporováním jejich růstu.

Je to ostatně logické. Přirozené střídání růstu a poklesů, které se dějí v historickém průměru cca 6-7 let totiž nehrál do karet bankám ani státům. Takový pokles by znamenal odhalení mnoha problémů, které se dalším a dalším zadlužováním a snižováním sazeb dařilo dlouho skrývat. Ale žádný koberec, pod který zametáte smetí, nemá neomezenou kapacitu.

Cílem za těmito záměry bylo nahnat lidi, instituce i státy do dluhové pasti. Globální dluhoví lichváři, kteří dlouhodobě tuto agendu protlačovali a podporovali s ní totiž mají svůj záměr. Ale k tomu zas jindy.

Závěr

Do budoucna proto hledím s uklidněním i s obavami. S uklidněním, protože v dohledné době půjde pořizovat nemovitosti za přijatelnější ceny. S obavami však proto, že až příliš mnoho lidí naskočilo na záměrně řízený trend, jehož cílem bylo nahnat co nejvíc lidí do dluhové pasti.

Nakoupit při vysokých cenách je samo o sobě problém. Pokud se to navíc dělo v tak širokém spektru populace jako u nás, je to problém a ohrožení velké části populace. Během trvajících fixací to asi problém není a celá situace nějakou dobu vydrží.

Pomalu se však blíží doba, kdy velké množství lidí bude muset refinancovat původní vysoké dluhy. A zde to začíná být problém. Pro mnoho lidí totiž může nastat tlak na udržitelnost takových nemovitostí a jejich splácení.

Zbývá proto než doufat, že si lidé dobře rozmysleli, zda budou schopní v horizontu desítek let života vysoké dluhy za Americký sen zaplatit. A držím jim palce. Pro nás všechny přitom platí: Ten, kdo vítězí, se nikdy nevzdává“ (Motivační obraz s citátem k dostání zde).

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: