Mezinárodní den štěstí

Smajlíci, smajlík, smailík, usměváček, radost, mezinárodní den štěstí, světový den štěstí
Usměváčci pro Mezinárodní den štěstí

Zastavení, změna, příležitost a uvědomění. Mezinárodní den štěstí je příhodný k hledání maličkostí k radosti ze života i v náročných situacích.

Je až pozoruhodné, že do současné doby vstupuje Mezinárodní den štěstí, který každoročně připadá na 20. března (více na Wikipedii zde). A asi není úplnou náhodou, že ho tu máme zrovna v tuto dobu, kdy alespoň trochu radosti do života opravdu potřebujeme.

Máme tak příležitost si najít příležitost k radosti. I když se nám třeba nebude chtít, tak ničemu neuškodí to zkusit nuceně zevnitř. Měli bychom se o to alespoň pokusit například z nějaké maličkosti, která se nám během dne přihodí. Vždyť to ostatně nic nestojí a ničemu to neublíží.

Zastavení

Současná doba je také vzácná příležitost se opravdu zastavit. A můžeme se zamyslet nad tím, zda jsme v posledních náročných letech něco nezanedbávali.

Ve všudy přítomném tlaku na neustálou aktivitu posledních let bylo jen otázkou času, kdy si nějakou formu zastavení svět nějaký způsobem vynutí. Už na podzim jsem po mnoha úvahách psal o pocitu, že nejspíš vrcholí jakýsi tlak a nejspíš nějaké zastavení a vydechnutí s odpočinkem přijde (psal jsem zde).

Změna jako příležitost

Je to zároveň ohromná příležitost ke změně. Je určitě spousta věcí, které v životě děláme jinak, než bychom si přáli a nyní přišla chvíle, kdy si můžeme uvědomit co to je a vymyslet způsob, jak to lze změnit.

Je to příležitost jak změnit situace a věci kolem nás i myšlení v nás samotných. A přišel i onen čas vydechnout, povolit, zvolnit a uklidnit se. A zejména ať už se děje co se děje, nechat strach strachem a žít i v náročné době jako lidé.


Pozitivní příklady

I u nás se tak objevují pozitivní příklady, kdy si lidé pomáhají a jsou schopní se dát za správným cílem dohromady. Domácí rouškové dílny dokazují, že zručnost a tvořivost českých rukou nevymizela a naopak trvá.

Dokazuje to také, že jsme schopní se dát dohromady a zareagovat správně i v náročných situací a přizpůsobit se.

Kromě toho už delší dobu porovnávám vlastní zkušenosti z domoviny se zahraničím a máme toho hodně, co je v Čechách unikátní a jedinečné a můžeme za to být vděční. Příklady v článcích na téma skvělé Česko najdete v prvním díle (zde), ve druhém (zde).

Uvědomění

Mezinárodní den štěstí je tu právě od toho, aby si lidi uvědomili, v čem jsou silní a jaké mají přednosti. Máme teď také příležitost se oprostit od neustálého ruchu dosavadního životního stylu a alespoň chvíli být sami sebou.

Je to příhodná doba si uvědomit to štěstí, že žijeme kde žijeme a máme všechny ty příležitosti a možnosti, které si v běžném shonu ani nestihneme uvědomit.

Můžeme si také uvědomit a připustit, co všechno vlastně ani nepotřebujeme (více o minimalismu věcí zde) a že to nejcennější, co v životě máme je čas (více v článku peníze jsou čas zde).

Čas, kterým mnohdy zbůhdarma mrháme a utrácíme za nesmysly. Čas který mnohdy věnujeme tam, kde ani nechceme, či kde to prostě nestojí za to. Čas, který můžeme věnovat správným směrem a využít pozitivním způsobem.

Zkusme si proto v rámci Mezinárodního dne štěstí nebo také Světového dne štěstí najít sebemenší příležitost se trochu zaradovat.