Doba vědomých změn a příležitostí

Změna, nová cesta, nový směr, zelený les, cesta lesem,
Nová cesta. Zdroj: Pexels

Jak podpořit pozitivní změny, omezit závislost a chopit se nových příležitostí? Přichází změny, které si můžeme vědomě zařídit sami. Drobnými krůčky k velkým výsledkům.

Mám pocit, že přichází nějaká změna. Možná si jí ještě neuvědomujeme, protože zatím není vidět, ale zdá se mi, že už je cítit ve vzduchu. Poslední týdny a měsíce mi tak připadají jako pomyslný klid před bouří.

Všechno jde naoko normálně a jak má, ale pod povrchem jako by něco vřelo a všeobecný tlak stále rostl. Myslím si proto, že přichází jakási změnová doba, která s sebou přinese určité vydechnutí a osvobození. Pokud onu změnu správně uchopíme, můžeme se s ní nadechnout a chopit nových možností a příležitostí.

Změny totiž mají tendenci rozvazovat stará a těžká pouta a pomáhat tím člověku se osvobodit.

Ať už ale dojde na nějaký náhlý zvrat nebo pomalou a postupnou změnu, rozhodně přichází čas začít pořádně rozvíjet sami sebe, své plány, potenciál, podporovat své okolí a pozitivní změny k lepšímu.


Jak bychom to chtěli…

Spousta z nás by ráda pracovala na svých projektech, ale místo toho si jen odslouží své hodiny v zaměstnání. Strach z nedostatku toho, co nám dělá dobře, nás mnohdy drží přilepené na židli, i když bychom si dokázali představit, že by šlo žít jinak, lépe a příjemněji.

Jak to ale chodívá…

Často se ale neodhodláme změnit sami sebe v ten správný čas (více o vnímání času jsem psal zde) a tak místo toho, abychom udělali pevné rozhodnutí sami, musíme počkat až nás ke změně něco donutí. To už ale ony změny nebývají příliš příjemné.

Možná je snazší se chopit nových příležitostí rovnou v začátku, než čekat až pominou, nebo až nás něco donutí dělat věci jinak. A ono to i jde. Je ale potřeba pro to něco udělat.

Jak podpořit pozitivní změny a omezit závislost?

Snaha o podnikání

Určitou inspirací může být naše snaha o vlastní podnikání. Sami jsme se před časem rozhodli opustit teplá a dobře placená místečka a věnovat energii raději svým projektům (více o první zkušenosti s novým podnikáním zde).

Naše snaha je zatím stále na začátku, ale pomalu začíná dávat větší smysl. Omezili jsme tím závislost na zaměstnavatelích a ač tato změna nebyla snadná, v dlouhém horizontu ji považuji za jistější a bezpečnější.

Dává nám to svobodu v rozhodování, skutečnou odpovědnost za vlastní chování i možnost kontaktu s reálným světem a možnost se neustále učit. A navíc, kdy jindy začít, než ve chvíli změny nebo chvíli před ní?

Zodpovědné preference

Také vlastními rozhodnutími podporujeme pozitivní změny ve svém okolí. Třeba i tím, že se zajímáme o to co a kde nakupujeme a za jakých podmínek to vzniká. Tím, že se zajímáme o to, za co utrácíme a u koho nakupujeme, vlastně určujeme koho a jaké jednání svým nákupem podpoříme.

Můžeme sice nakupovat dovozové zboží u zahraničních řetězců i vyrobené v těžkých podmínkách na druhé straně světa. Většina vynaložených prostředků tím ale odešleme do zahraničí a k lidem, pro koho bychom sami pracovat nechtěli.

Můžeme ale také nakupovat místní zboží vyrobené v našem okolí, v obchodech vlastněných místními lidmi a podporovat tím své okolí a podmínky, které považujeme za správné (více o lokální ekonomice jsem psal zde).


Udělej si sám

Podobným způsobem je možné se vrátit ke způsobu života našich předků. Nikoli ve formě náročnosti života, ale ve snaze být soběstační. Snažit se využívat dary přírody ve svém okolí a spolupracovat s ní ve snaze mít to potřebné pro život a přitom neškodit přírodě ani lidem.

Jedním z příkladů může být naše snaha o zřízení a rozvoj vlastní zahrady, která nám může poskytnout alespoň část potravin nezbytných k životu (psal jsem zde). Vekou výhodou takového postupu je možnost přímé kontroly původu potravin.

Dalším příkladem také může být využití padlého stromu z kousku rodinného lesa, který místo topení poslouží nejprve jako prodejní stánek pro naše výrobky (psal jsem zde).

Očista starých zátěží

Bez čerstvého vzduchu, vody, slunce a dobré hlíny však silné rostliny vzejdou zřídka kdy. Každá změna k lepšímu proto nejprve vyžaduje rozhýbat výše zmíněné elementy i ve svém životě a okolním prostředí.

Každý pokrok dopředu však vyžaduje pevné základy. Ty ale také potřebují prostor, který jim musí uvolnit to staré. Každá pozitivní změna tak začíná pořádným úklidem (o zbavování se věcí jsem psal zde).

Všichni bychom určitě našli alespoň několik věcí ve svém nejbližším okolí, které by bylo potřeba změnit k lepšímu. Mnohdy ale není třeba dělat velké skoky, ale postačí začít drobnými krůčky. Velké změny se pak začnou dít součtem těchto drobných kroků.

Přinést nové světlo a čerstvý vítr do dlouho neřešených situací a zanesených míst však nejprve vyžaduje začít.

Na rodinném mlýně jsme se začátkem roku pustili do základní očisty zanesených míst a usazených energií (psal jsem zde) a začaly se dít věci. Na náš úklid navázali další rodinní příslušníci a zdá se, že jsme tak přinesli první světýlko změny, které se rozrůstá dál.

Cíl: vědomá změna

Myslím si, že způsob jak podpořit vlastní nezávislost v nejistém prostředí může spočívat v určitém osamostatnění se a podporování pozitivních kroků a změn. Výše jsem uvedl jen několik příkladů, se kterými jsem se sám setkal.

Možná si i tímto článkem někdo další uvědomí, že pozitivní změny je možné dělat i v malém a začne je dělat. A možná k uvedenému výčtu dodá i nějaké vlastní pozitivní kroky a drobné životní změny, které se časem od mnoha lidí nasčítají ve prospěch všech.

A možná, že si tak onu novou dobu nakonec uděláme sami a to rovnou takovou jakou bychom si jí představovali a chtěli v ní žít.

PS: Čím dál méně se mi zamlouvá využití reklam na tomto blogu. Rád bych proto vyzval čtenáře k případnému příspěvku na provoz tohoto blogu (více zde). Možná pak budu moct časem rušivou reklamu odbourat úplně.