Zahrada pro potěchu oka, srdce i chuti

Zahrada ve tvaru vlny se symbolikou vody
Zahrada k začátku května

Udržitelná zahrada bez chemie ve tvaru vln je naším cílem. Sehnali jsme semena, zaklíčili je a začali budovat zahradu jako místo radosti, odpočinku i dostatku.

Od našeho návratu z cest (více zde) se na svěřeném kousku země činíme.

Sen o zahradě z vln

Jednou se mi v noci zdálo, že bychom naši zahradu měli udělat do tvaru vln. Vlny by jednak zdůraznili potok tekoucí hned vedle zahrady a v době pokračujícího sucha posledních let by také celkově umocnili chybějící vodní živel, který vlny znázorňují.

Zahráli jsme si tedy na zahradní architekty a začali budovat zahradu ve tvaru vln. Hlavní vlny by měly být produkčním prostorem pro zeleninu. V meziprostorech pak časem přibudou různá zákoutí, která osadíme doplňkovými rostlinami, jako třeba repelentními květinami (viz níže).

Permakultura bez chemie a udržitelnost

V souladu s naší vizí (více zde) je také mít zahrádku bez chemie. Okolí nás sice straší, že bez chemie není úroda, ale i tak jsme se to rozhodli vyzkoušet a hledat cesty, jak si úrodu zajistit přírodní cestou. Zjistili jsme si tedy první informace o permakultuře.

Permakultura zahrnuje celou škálu postupů, které mohou spočívat mimo jiné v odhánění škůdců repelentními rostlinami, kombinování vzájemně se podporujících rostlin v záhonech, biologická hnojiva, či využívání lokálních zdrojů v místě působiště a mnohém dalším.

Cílem takového snažení pak je dosáhnout jakéhosi cyklu, který bude možné do budoucna opakovat, aniž by při tom přicházela k úhoně půda, lidé či příroda a její součásti.

Ve zkratce se tak nyní snažíme spojit dohromady starou moudrost, moderní postupy a něco okoukaného ve světě s vlastními nápady a myšlenkami.

Obstarání semen

Z počátku bylo naší největší starostí obstarat si do budoucí zahrady dostatek zdravých a reprodukce schopných semen. Některá ze semen jsme do začátku obdrželi od známých a rodiny a některé jsme zakoupili z bezpečných zdrojů.

Mnoho různých semen se nám také podařilo zajistit ze starých zásob, které se nacházeli na různých místech domu (více v článku o očistě zaneseného prostředí). To nakonec vydalo na celou krabici semínek různých druhů rostlin, které byly mnohdy dost archivního původu někdy od roku 2000 dále.

Předpěstování a zapěstování paprik a rajčat za oknem.
Za oknem předpěstované papriky.

Předsazení

Ještě za chladného počasí jsme začali zapěstovávat za oknem papriky, rajčata, některé bylinky, květiny a chili papričky.

Z počátku se jim moc nechtělo a v místnostech s omezeným přístupem světla lezly jen pomalu, ale od začátku května nám les z těchto rostlinek docela pěkně povyskočil.

První zářez v terénu zahrady. Otevření půdy a zapuštění pařeniště.
Pařeniště v prázdné zahradě

Zřízení pařeniště

Jako první krok v naší cestě za záhonky jsme se pustili do přípravy půdy pro pařeniště. Podařilo se nám na mlýně najít starou konstrukci malého fóliáku, kterou stačilo jen oprášit a píchnout do země.

Připravili jsme si tedy půdu, pohnojili a umístili na ni konstrukci. Pak už stačilo jen zasadit první semena a čekat, zda něco vzejde.

Záhon ve tvaru vlny nově vznikající zahrady.
První záhon připravený k sázení.

První vlnový záhonek

Jakmile začalo být z jara trochu přijatelné počasí, začali jsme budovat. Sami si letos chceme pořádně osahat hlínu a tak většinu prací provádíme ručně za pomoci rýče, lopaty, kyblíku a podobných jednoduchých nástrojů.

Velmi nám také pomáhá stařičký model stále prodávané frézy Vari (více na Heuréce zde) s různým příslušenstvím od sekačky, přes pluh, vozík a zejména kultivátor, který je při práci s půdou neocenitelný.

Jakmile jsme v prvním záhonu zahrady připravili půdu, začali jsme dle vhodnosti doby sázet. Jako první přišly na řadu, ředkvičky, saláty od raného hlávkového, ledového a rukoly přes mrkev karotku, hrášek, kedlubnu a špenát.

Rozšíření vlny a bramborové políčko

První sázení brambor.

V pokusném režimu jsme na malé ploše nasadili mák, pšenici, ječmen, oves, čočku, fazole a cibuli. Brzy poté přišel čas na zkušební políčko brambor.

I přes velké vypětí sil, které si otevření většího kousku země vyžádalo, jsme brambory dostali do země 25. dubna. Podle pranostiky: „sázej brambory na Svatého Marka, bude jich plná jamka“, tak čekáme co z toho vzejde.

Průběžné zásobování

V zájmu o zajištění průběžných dodávek se také snažíme sázet některé plodiny jako saláty, kedlubny, hrášek a podobné v pravidelných intervalech.

Cílem přitom je, aby zelenina nedozrávala najednou ve velkých objemech, ale naopak postupně v menších dávkách, abychom ji stíhali zpracovat a sníst.

Radost z pohledu, pobytu i růst

Ve tvarově i obsahově různém prostředí naší zahrady je radostí se pohybovat. Se stále větším potěšením sledujeme rostliny růst od prvních klíčků a těšíme se až bude možné první z nich začít konzumovat.

Cíl letošní sezóny

Nově zřizovaná zahrada na začátku května
Zahrada – stav na začátku května

Pro letošní rok bychom si hlavně rádi vyzkoušeli, jak se zahrada s rostlinami v naší péčí chová, jak některé rostliny vůbec vypadají a jak s nimi pro příště lépe pracovat. Rádi bychom si na svých výpěstcích také pořádně pochutnali.

Doufáme, že se nám při tom všem podaří vypěstovat a uchovat dostatečné množství životaschopných a místu přivyklých semen rostlin, které budeme moci příští sezóny opětovně vysadit.

Práce pokračuje

Práce v zahradě však nestojí na místě, a tak neustále pracujeme na jejím rozšiřování. Usilovně pracujeme i v jiných oblastech, kterým také věnujeme svou pozornost. O tom, ale zase příště.