Mezinárodní den štěstí

úsměv, sláma, balík, kyblík, zatažené počasí, radost
Vysmátý slámák. Zdroj: Pexels.

Štěstí i bohatství jako základní lidský cíl. Mezinárodní den štěstí jako připomínka tohoto cíle. Zvyšujme české hrubé národní štěstí na novou úroveň.

Začátek jara, tedy přesně 20. března, vyhlásila již v roce 2012 Organizace spojených národů (OSN) za Mezinárodní den štěstí (MDŠ). Téměř celá naše civilizace se nyní zaměřuje pouze na jednu součást štěstí, kterými je bohatství.

Obecněji potom sledujeme bohatství vyjádřené ukazatelem ekonomického rozvoje jako víceméně jediný ukazatel kvality života. Je to sice důležitý ukazatel, ale v současných složitých dobách možná přestává být dostatečně vypovídající.

Jak jsem uvedl například v nedávném článku Změny, které se dotknou nás všech (zde), tak tento model má své vady na kráse a proto také připravuji nový videokurz na investování podle ekonomických cyklů (zde).

Je proto na místě se zamyslet také nad dalšími zajímavými myšlenkovými koncepty, které by dokázaly přesněji vyjádřit nejen životní úroveň, ale také například úroveň radosti ze života, životního naplnění a dalších faktorů, které celkovou kvalitu života podporují.


Hrubé národní štěstí z Bhútánu

Mezinárodní den štěstí vznikl z podnětu malinkatého horského království Bhútán, které na svém území místo hodnoty prosperity zjišťuje mezi obyvatelstvem ukazatel s názvem „hrubé národní štěstí“.

Hrubé národní štěstí se v roce 2008 stalo dokonce oficiálním cílem bhútánské vlády. Tento koncept se ze své podstaty nezaměřuje výhradně na ekonomické bohatství obyvatel, ale naopak se zabývá širším průzkumem spokojenosti. Snaží se postihnout celkovou kvalitu života obyvatel, úrovně naplnění jejich potřeb a z toho plynoucího štěstí.

I samotná organizace spojených národů při následném zřízení mezinárodního dne štěstí označila „štěstí“ jako základní lidský cíl. Čtěte více na Wikipedii (zde) nebo v mém dřívějším článku hledání pozitiv v náročné době (zde).

Čas splnit si životní sny

Součástí životního štěstí je také plnění životních snů (čtěte více zde). Pokud zatím nevíte, jaký sen vlastně máte, tak přišel také čas zavzpomínat na mládí a na to, co jste si vždycky přáli realizovat.

Každý totiž má nějaký svůj sen. A i když možná existuje důvod, proč jste se prozatím ke svému snu nedostali, tak má také každý jednotlivec příležitost pro své životní sny něco udělat, aby se mu začaly plnit.

Inspiraci si můžete vzít třeba z tohoto blogu, kde jsem jeden velký splněný sen popisoval od začátku do konce (čtěte více zde).

Jaro je potom skvělou příležitostí, kdy začít dělat věci trochu jinak. Splnění osobních snů je dokonce i způsob, jak změnit svět k lepšímu. Alespoň ten Váš. Pokud si tedy nějaký sen začnete plnit, máte nejlepší příležitost ho dotáhnout do konce.

Nejdůležitější totiž je udělat alespoň první krok a začít (čtěte více zde). Všichni máme vše potřebné k tomu, abychom své sny mohli uskutečnit. Stačí se přestat bát, zapojit se do běhu života vykročit. Ať už je Vaším snem cokoli. Máte na to.

Ať už proto sníte v malém či velkém, mezinárodní den štěstí je ten správný čas, kdy začít hledat způsoby, jak si své sny splnit.

Zajímavosti z loňského dne štěstí

O mezinárodním dnu štěstí jsem psal poprvé vloni (čtěte více zde) a určitě stojí za to si zopakovat některé důležité body.

V minulém článku jsem například zmiňoval radost z maličkostí všedního dne, jako dobrý důvod k nalezení jakéhokoli důvodu, který nám udělá alespoň trochu radosti. A i když se občas k úsměvu či radosti musíme trochu přesvědčovat, tak i malý úsměv může nám i dalšímu člověku projasnit den.

Už vloni jsme také mnozí dostali příležitost se po dlouhé době na chvíli zastavit a v probíhajícím zmatku si najít chvilku pro sebe a nejlépe si při tom najít i nějakou tu drobnost, ze které bychom se mohli zaradovat.

Každou změnu je také možné brát jako příležitost pro zahájení něčeho nového v našich životech. A jelikož se kolem nás děje mnoho změn a některé na nás nejspíš teprve čekají (psal jsem zde), tak právě teď je ten nejlepší čas začít něco nového, co nás v životech posune dál.


Pozitivní změna

A že svět není jednobarevný, ale naopak poskytuje mnoho barev, tak je přitom třeba si uvědomit, že každá změna může přinést dobré i ne-dobré a to co si z těchto dvou možností vybereme záleží zejména na nás a na našem přístupu k životu. Zeptejte se sami sebe, zda je pro Vás osobně změna příležitostí něco změnit nebo strašák, kterému se vyhýbáte?

A světový den štěstí je tu právě proto, abychom si uvědomili, co je důležité, co máme rádi, co už méně a případně změnili k lepšímu to, co zmůžeme a co nezmůžeme, nechali být. Případně si našli pomoc a spolupráci, která nám umožní potřebné změny prosadit.

Hledejme si proto příležitosti, které mohou udělat radost nám samotným či dalším lidem, pracujme na splnění svých snů a zvyšujme tak hrubé národní (domácí) štěstí.

A na závěr možná jednu retro pecku, která nám může dodat trochu radosti do života. So baby keep smiling…

Nyní se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: