Přetavení snů ve skutečnost

Sny, skutečnost, mít sen, splněný sen
Mít svůj sen. Foto zdroj: Pexels.

Horská dráha, splněné sny a princip odměny. Poznání, že „cesta je cíl“ nás vede dalším směrem k využití dosavadních zkušeností pro větší vlastní sny i ku prospěchu dalších lidi.

S novým rokem budeme i na blogu hledat nový směr. Během posledních let jsem zažíval mnohé, to příjemné i to velmi těžké. Projel jsem svět a prozkoumal jsem jeho fungování zprava doleva, shora dolů i obráceně.

Zažil jsem chvíle, kdy jsem měl dostatek, i chvíle, kdy jsem neměl zhola nic. Zažil jsem neuvěřitelné jízdy vzhůru i velké pády a zvraty. Zdaleka ne všechno je pak na blogu zaznamenáno už jen z pohledu respektu k dalším účastníkům mého života, kteří by s některými mými zkušenostmi nemuseli být za dobře.

A některé tvrdé zkušenosti si pak člověk přebírá ještě dlouho poté, co se stanou, než pochopí jejich přínos a význam.

Horská dráha

Poslední roky to opravdu byla jízda jako na horské dráze. Vyzkoušel jsem si a zažil snad všechno o čem jsem doposud snil. A těch málo věcí, které jsem doposud neprožil na mě snad ještě čekají.

Nyní proto hledám cesty, jak všechno toho neuvěřitelné kvantum životních zkušeností, které jsem při tom všem nabral zužitkovat ku prospěchu a inspiraci dalším.

Splněné sny a radost

Mezi lidmi je rozšířená myšlenka, že kdyby si člověk splnil své sny, tak nebude mít dál o čem snít. Podle mé zkušenosti je však opak pravdou.

Splněním si vlastních snů totiž uděláte radost nejen sami sobě a mnohému se přitom naučíte, ale nejspíš také uděláte radost a pomůžete mnoha lidem kolem sebe, byť jen pouhou inspirací, třeba jako inspirovat cizince k pouti z Čech do Španělska (čtěte více zde).


Větší sny, větší radost

Splněním snů se nám totiž otevírá prostor pro další a podstatně větší sny, než jste měli doposud. Vždycky tak bude něco o co bude možné usilovat a za čím směřovat.

S každým dalším splněným snem pak člověk získává „půdu pod nohama“ pro další, ještě větší sny. V jednu chvíli tak narazí na to, že jeho sny už vlastně nejsou ani tak o něm samém. Osobní sny se tak časem mohou stát jakýmsi katalizátorem, kterým člověk tak nějak pomáhá i světu kolem sebe.

Princip odměny

Plnění snů ve své podstatě obsahuje také princip odměny. S každým splněným snem totiž přichází jak velká odměna tak i velká odpovědnost, protože následuje další a ještě větší úkol. Je tak jenom na nás, kolik úkolů si v životě troufneme uskutečnit.

Myslím, že tento princip, které jsem na vlastní kůži zažil, krásně reflektuje kniha Paula Coelha – Alchymista (k sehnání zde).

Podle zkušenosti mi pak připadá, že někdy je i samotný úkol tou další odměnou. Možná i obě tyto věci nelze rozdělovat a v určitém bodě jaksi splývají v jedno.

Cesta je cíl

Občas je také potřeba na další úkol dlouho čekat, ale jistojistě přijde a to ve chvíli, kdy na něj budeme připraveni. Jak jsem si vyzkoušel i při cestě do Santiaga de Compostela (čtěte více zde), tak největší výzvou není dosáhnout cíle, ale absolvovat cestu k němu a to včetně nalezení vhodného času a odvahy na jeho realizaci.

Samotným dosažením cíle pak totiž onen cíl jaksi pozbyde na významu. Jakmile totiž něčeho dosáhneme, tak nám radost z tohoto úspěchu vydrží jen krátce. To co ale zůstane jsou zkušenosti, zážitky a přátelství, která jste cestou k cíli dokázali navázat.


Blog o mě, ale i o Vás

Ze začátku jsem tento blog začal psát, abych si zaznamenal cestovní zážitky a mohl je tak předat zejména rodině a známým jednotnou a hromadnou formou. Mezi tím se ukázalo, že je takový blog také fajn cestovní deník a pomáhá mi zaznamenat si zajímavé zážitky i pro mě samého. Občas si tak zpětně pročítám své články a žasnu na tím, co jsem všechno zažil.

V průběhu času se také ukázalo, že takový blog může být inspirací i dalším ke splnění vlastních snů a těší mě, když se čas od času vrátí i nějaká ta pozitivní zpětná vazba.

Pokud třeba sníte o velké dobrodružné cestě přes celou Evropu, pak si nyní můžete být jistí, že i to lze v životě zvládnout. A můžete se také dozvědět jak a to buď ze záznamů z cesty na blogu nebo i prostřednictvím video besedy, kterou jsem za tímto účelem realizoval (zde).

Zužitkování zkušeností

Dospěl jsem přitom k závěru, že všechny životní zkušenosti, které jsem nejen na cestách doposud nabral, bude potřeba nějakým způsobem dále zužitkovat a zpracovat.

A právě v tom vidím i další směřováním blogu. Myslím, že se společně brzy pustíme do hledání cest, jak tyto zkušenosti zpracovat do nějakého uchopitelného celku či systému, který bude použitelný nejen jako inspirace i jako praktický návod jak jít za svými sny.

V jaké formě a kdy zatím zůstává otevřenou otázkou. Mám ale pocit, že jsem se s těmi digitálními produkty neučil nadarmo, ale právě to může být dalším snem a směrem na mé cestě.

Nyní se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: