Brave browser: Anonymita a soukromí na internetu jako základní lidské právo

brave, browser, vyhledávač, anonymita, soukromí, internet, vyhledávání
Logo prohlížeče Brave Browser umožňujícího anonymizaci a soukromí na internetu. Zdroj: Brave.com

Cenzura, sbírání a analýza dat jsou ruku v ruce. Brave Browser umožňuje snadnou cestu, jak technologickým gigantům i vládám ubrat data, která o nás vědí. A podpořit anonymitu pohybu na internetu jako základní lidské právo.

puzzle, dílek, skládačka, chybějící, chybí
Chybějící dílek skládačky. Zdroj: Pexels

Prohlížeč Brave Browser je odpověď na otázku jak omezit předávání dat uživatelů velkým technologickým firmám a vládám. Tento prohlížeč používá již na 50 milionů lidí včetně autora tohoto blogu.

Otevřeně totiž postupuje vpřed doba získávání, zpracování a komercionalizace dat poskytovateli nejrůznějších celosvětových služeb jako jsou Google, Facebook a podobné.

Současně s tím probíhá cenzurní štvanice na svobodné názory, které nevyhovují vnucovaným mainstremovým názorům. Už jsme všichni zažili jak pěknou cenzuru dokáží tyto nadnárodní služby realizovat (psal jsem zde). Určitě toho o nás vědí dost na to, aby dokázali i mnohem více proti nám, než pro nás.

Google, Facebook a další do vás vidí

Stačí si uvědomit, že například Google zná všechno Vaše vyhledávání, každý email, který projde přes schránku Gmail, ví odkud se připojujete, jak dlouho na kterém webu strávíte. Používáním chytrého mobilního telefonu (s Androidem, ale i jinými software) se zapnutou geolokací také ví kudy a kam chodíte a dost možná dokáže z dat i analyzovat s kým se setkáváte, na jak dlouho a kde. A kdo ví, co ještě lze z dat vytěžit.

Facebook je na tom dosti obdobně. Postováním, lajkováním, sdílením a uváděním osobních informací o Vás tato platforma také ví víc, než okruh Vašich nejbližších. A stačí mu k tomu pouhých 60 lajků (více zde).

Nelze přitom nezmínit, že obě platformy vznikly právě proto, aby bylo možné lidi více a lépe sledovat. Více v seriálu Mediální matrix (První díl, druhý díl a třetí díl).


Cenzurní zásahy a pronásledující reklama

I přes nepříjemné cenzurní zásahy, které obě platformy předvedly a nadále předvádějí v souvislosti s celosvětovým podvodem kovid, konfliktem na Ukrajině i v dalších případech, kdy tendenčně ovlivňovali veřejné mínění ve prospěch jim určené agendy, je však stále používáme a mnohdy si ani neuvědomujeme, jak mocnou zbraní proti nám samotným mohou tato data být.

Všichni jsme však viděli, že nemusí jít o popírání, omlouvání nebo znevažování kohokoli. Stačí mít jiný názor na problematiku a jste v tom. Zastavení monetizace obsahu je přitom tím nejmenším, co se majitelům názorů neodpovídajícím oficiální ideologii může dít.

Adsense, cenzura, monetizace, zastavení, obsah
nástěnka služby Adsense od Googlu s hláškou ohledně zastavení monetizace obsahu. Zdroj: Adsense.

Tato data jsou však doposud stále využívána hlavně pro komerční účely (Zatím!). Pokud o Vás vědí první poslední, mohou Vám alespoň nabízet reklamy s velkou pravděpodobností, že na ně kliknete.

Určitě jste také zažili situaci, kdy jste hledali nějaký produkt nebo službu a pak Vás reklamní plochy bombardovali ba přímo pronásledovali právě nabídkami tohoto produktu. To je však jenom špička ledovce toho, co s Vašimi daty dokáží.

Čas ubrat gigantům data

Přišel čas jim nyní trochu přistřihnout hřebínek a dělat jim do dat díry. Sice to nezmění to, co o Vás již nyní vědí, ale alespoň jim to začne ubírat aktuální data pro analýzy Vašeho chování a cílení reklamy a pro další služby.

brave, browser, vyhledávač, anonymita, soukromí, internet, vyhledávání
Logo prohlížeče Brave Browser umožňujícího anonymizaci a soukromí na internetu. Zdroj: Brave.com

Anonymní prohlížeč Brave Browser

Internetový prohlížeč Brave Browser a jeho nástroje pro anonymizaci přenášených dat a bránění v jejich předávání třetím stranám jsou tu právě od toho, aby si z nás velké obchodní korporace nedělali dojnou krávu a trhací kalendář současně.

Co tedy Brave Browser nabízí uživatelům:

1) Prohlížeč internetu Brave Browser

Brave je prohlížeč, který v základu blokuje reklamy a brání vašemu sledování analytickými nástroji.

I díky tomu může prohlížeč fungovat výrazně rychleji, jelikož tyto elementy, které se Vám zobrazují a sbírají data prostě nenačítá. Reklamy Vás pak nepronásledují napříč celým surfováním.

Již v základním nastavení tak prohlížeč brání technologickým společnostem sbírat o Vás základní data pro analýzy Vašeho internetového chování a nabízení reklamy. Uchovává ale běžnou historii Vašeho hledání na Vašem počítači, což usnadňuje například návrat na pravidelně navštěvované stránky atp.


2) Soukromé prohlížení „Inkognito“

Incognito je v prohlížeči nástroj, který navíc k výše uvedenému neukládá ani historii vyhledávání, soubory cookies nebo obsahy vyplněných formulářů. Neumožňuje to samo o sobě sice internetovou anonymitu, ale zvyšuje anonymitu v rámci vlastního počítače.

Pokud máte tedy například počítač sdílený s dalšími lidmi, prohlížeč neukládá žádná data z Vašeho vyhledávání.

3) Soukromé okno přes Tor

Tor je nástroj umožňující skutečnou anonymizaci pohybu na internetu. Ve zkratce umožňuje to, že Vaše data přenášená po internetu nejprve prochází sítí „náhodně“ zvolených vzdálených počítačů po celém světě. Teprve poté se připojíte na cílovou webovou stránku nebo přenesete data ke koncovému uživateli.

tor, brave, anonymní, vyhledávání, data, internet, fungování
Fungování sítě Tor aneb anonymizace dat na internetu pomocí Brave Browser. Zdroj: Wikipedia.

Cituji z Wikipedie (zde):

Je založen na přeposílání komunikace přes síť serverových částí systému provozovaných dobrovolníky na různých místech.

Protože internetové adresy odesílatele a příjemce nejsou obě najednou čitelné v žádném kroku cesty (a ve středních článcích řetězce není ani jedna z adres čitelná), kdokoli provádí analýzu síťového provozu a dohledu v libovolném bodě na trati, není schopen přímo určit, který konec systému komunikuje s kterým.

Kromě toho příjemce zná pouze adresy posledního zprostředkujícího stroje, ne odesílatele. Tím, že se drží některé ze vstupních bodů skryté, je schopen obejít mnoho systémů cenzury Internetu, dokonce i ty, které jsou zaměřené speciálně na něj. Přesto se využívá více ve svobodných zemích než v cenzurovaných režimech.“

Využívat systém Tor lze skrze prohlížeč Brave dosáhnout velmi snadno, jelikož je tato možnost integrována do samotného prohlížeče. Stačí tak přepnout do Soukromého okna Tor a můžete surfovat.

Tuto aktivitu však stále může vidět Váš provozovatel internetové sítě, který distribuuje data přímo k Vašemu počítači. Pokud byste tedy byli specificky sledování Vy sami, tak na koncovém bodě nejsou data šifrována. I na to lze ale najít řešení.

4) VPN pro úplnou anonymitu, ale za příplatek

Soukromá virtuální síť neboli Virtual Private Network (VPN) je další šikovný nástroj integrovaný do prohlížeče Brave (zde). Prostřednictvím VPN lze navázat šifrované spojení s dalšími počítači i v rámci vzdálené sítě internet a šifrovat veškerou komunikaci mimo vlastní zařízení.

Připojení je ověřované certifikáty, které zaručují, že do šifrovaných souborových přenosů nikdo další jen tak nevstoupí. Takové služby používají i soukromé společnosti a další instituce k navazování bezpečného spojení a přenosu dat.

A právě prostřednictvím VPN ve spojení se sítí Tor lze dosáhnout velmi vysoké míry anonymity. Skrze VPN se tak bude Vaše komunikace na internetu tvářit, že pochází z jiného místa, než na kterém skutečně jste.

Lze dokonce využívat vícero VPN bodů, které brání identifikaci lokace i koncových zařízení. V kombinaci s výše uvedeným systémem Tor je pak taková internetová komunikace prakticky nedohledatelná. Brave také nezaznamenává žádné informace o Vaší aktivitě ani přístupech k těmto VPN bodům.

Tato služba však již není zahrnuta v základní funkcionalitě. Je potřeba jí přikoupit jako placenou službu. Stojí 10 amerických dolarů na měsíc. Pro zvýšení anonymity je možné si zvolit vlastního poskytovatele VPN služeb nezávislých na Brave Browser.


5) Dobrovolný krytoměnový ekosystém pro reklamy

Brave Browser, BAT, kryptoměna, obsah, internet, vyhledávání
Logo prohlížeče Brave Browser a kryptoměny BAT. Zdroj: Brave.com

Jako součást financování ekosystému Brave Browseru mohou uživatelé využívat kryptoměnový ekosystém BAT (Basic Attention Token). Jeho využívání je zcela dobrovolné a podle mé zkušenosti nezávislé na využívání samotného prohlížeče.

Přesto má i Brave k dispozici reklamní systém, který mohou zadavatelé reklam, tvůrci obsahu i uživatelé zájemci využít, pokud si zvolí-li, že chtějí zobrazovat reklamy ze systému Brave. To umožňuje také odměňovat tvůrce obsahu jednotkami BAT, které získáte za vcelku decentní zobrazování reklam. Lze si dokonce zvolit i množství, kolik reklam si necháte zobrazit. Např. Pět nebo deset za den atp.

Určitou nevýhodou reklamního systému BAT však je fakt, že jakékoli převody mimo systém a nakládání s obdrženými tokeny vyžaduje identifikaci osobním dokladem. To jde jaksi proti systému anonymity, ale lze pochopit, že nakládání s financemi je pro americkou vývojářskou společnost legislativně dosti omezené.

Proto oceňuji, že je tento systém volitelný a kdo nechce, tak ho nemusí používat vůbec. Osobně jsem proto identifikací neprošel a BATy ani reklamy nevyužívám.

6) Audio/video volání

Brave Talk je služba pro audio nebo video volání internetu. V základu je zdarma pro maximální počet čtyř účastníků. Pokud potřebujete víc, stojí služba sedm amerických dolarů na měsíc.

Je třeba podotknout, že služba sama o sobě není anonymní. Pouze o Vás nesbírá žádná data a to málo co potřebuje k realizaci samotných hovorů udržuje pouze krátkodobě. Současně tato data nejsou monentizována, analyzována ani jinak ukládána či využívána.

Je to však užitečný doplněk k celkovým funkcím prohlížeče Brave Browser.

7) Doplňkové služby

Brave Browser funguje vyjma výše uvedených výhod v podstatě stejně jako jakýkoli jiný prohlížeč. Vyhledávání, doplňky, záložky je všechno tak jak to znáte.

Jelikož jádro vyhledávače stojí na opensource platformě, na které stojí také prohlížeč Chrome, nezaznamenal jsem prozatím žádný neblahý efekt z pohledu funkcionality doplňků a běžných služeb, které od vyhledávače jako uživatel očekávám.

Osobní zkušenosti s používáním Brave Browser

I přes všechny všechno výše uvedené však prohlížeč má své mouchy. Ze své zkušenosti trvající k době psaní tohoto článku již přes rok, jsem narazil na následující:

1) Cookies pokaždé znovu

Nesbírání dat je fajn. Jen občas jsou ty vlezlejší stránky ještě vlezlejší, když po uživateli vyžadují neustále dokola schválení/odmítnutí cookies. To je ale přijatelná a pochopitelná cena za výše uvedené výhody.

2) Nepřesné vyhledávání

Nesbírání dat klade také určité nároky na zpřesnění vyhledávacích dotazů zadávaných do vyhledávače.

3) Vyhledávání přes Tor zpomaluje

Fungování přes tento systém přenosu dat výrazně zpomaluje fungování uživatele. V módu Tor navíc vyhledání i přenos často padá. Dost možná to ale závisí na vlastním internetovém připojení, které mám na dnešní dobu spíš pomalejší.

Ale to jsou už holt daně za poskytování menšího množství dat. A i to lze koneckonců zvládnout. Brave používám již bezmála rok a jsem s ním velmi spokojen.


Méně reklamy = méně výnosů tvůrcům a možná správně

Pochopitelně využívání prohlížeče Brave a používání blokování reklamy omezuje monetizaci obsahu tvůrcům. Tedy i pro autora tohoto blogu. Obecně si myslím, že využívání reklamních služeb je spíš jakousi nutností, než skutečným zájmem autorů.

Proto jsem zřídil vlastní užitečné služby, které mohu propagovat na tomto webu i bez nutnosti využití mezinárodních zprostředkovatelů.

Již dříve jsem roto čtenáře informoval o svých projektech:

1) Motivář.cz (nebo více na blogu – zde)

2) Sochorskýmlýn.cz (nebo více na blogu – zde)

Oba tyto projekty mi pomáhají diverzifikovat zdroje financování tohoto blogu a připravovat se na dobu, kdy klasické reklamní služby nebude možné využívat vůbec. Ať už kvůli cenzuře poskytovatele nebo zájmu čtenářů o bezreklamní obsah například prostřednictvím Brave Browser.

I bez toho však můžete napřímo finančně podpořit provoz tohoto blogu (zde).

Anonymita na internetu jako základní lidské právo

anonymita, soukromí, internet, právo. lidské právo, základní, maska, anonym
Anonymita na internetu jako základní lidské právo. Zdroj: Pexels

Využívání prohlížeče Brave Browser je také součástí 15. kroku proti globalistickým elitám od celosvětového sdružení Reignite Freedom (více zde).

Anonymita na internetu totiž není pro teroristy ani pro různé podvratné společenské živly. Je to základní lidské právo. Asi tak, jako že Vám nikdo nebude koukat do koupelny, kdy se sprchujete (pokud s tím tedy nebudete přímo souhlasit).

Vzhledem k rozšiřujícím se cenzorním skutečnostem, které postupně zavádí i Evropská unie a naše slavná česká vláda, je na místě začít aktivně omezovat množství dat, která o sobě sdělujeme. Současně je na místě hledat i cesty, jak svobodu i na internetu aktivně podporovat.

A myslím, že služby jako Brave mohou tomuto směru prospívat. Pokud byste o používání prohlížeče měli zájem, můžete si jen stáhnout (zde).

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: