Online pivo aneb vzácnost rodinných a přátelských vztahů

Pc, notebook, alkohol, video, setkání, meeting, hospoda
Online pivo

Izolace nás učí vážit si mezilidských vztahů. Na online pivo s přáteli jako řešení setkávání při nouzovém stavu. Radost jeden z druhého. Další výhoda České republiky – přizpůsobivost.

Mám pocit, že během druhého kola uzavírek a domácích pobytů máme příležitost přehodnotit vztahy s lidmi a začít si opět vážit rodinného zázemí a mezilidských vztahů.

V posledních letech na ně pro nával práce možná trochu nezbýval čas nebo jsme si jejich nutnost a prospěšnost pro všeobecný shon možná ani neuvědomili. Nyní, když nám určitá část mezi lidského kontaktu vypadla, a začíná nám čím dál tím víc chybět, si možná začínáme uvědomovat, jak důležité tyto kontakty a setkávání jsou.

Všechno to do nedávna běžné setkání s přáteli v hospůdce na „jednom“ pivě, ve vinárně na vínku nebo na kávě v kavárně či při dobrém jídle v restauraci při všem tom příjemném posezení jsme do nedávna považovali za samozřejmost. Stejně tak setkání v rodinném kruhu nad oslavami narozenin a jiných událostí.

Setkávání omezené na počet šesti lidí navíc se zavřenými společenskými prostory prostě pořádnou zábavu v širokém rodinném kruhu nebo kolektivu nenahradí.

Výhody naší vlasti v současné době

Již dřív jsem sepisoval důvody, proč mám rád svou českou vlast. Dali jsme dohromady hned tři články plné důvodů na téma výhod České republiky, které často ani nevnímáme.

V prvním díle jsme se zabývali jedenácti výhodami České republiky při pohledu z venčí. Cizinci, kteří naši zemi navštívili mi tak často dokázali odhalit skryté nebo neuvědomované výhody naší domoviny (čtěte více zde).

I v druhém díle jsme se zabývali dalšími jedenácti výhodami, které se mi podařilo odhalit při cestování možnosti srovnat způsoby života a fungování v zahraničí (čtěte více zde).

Ve třetím díle jsme si pak všimli pozoruhodného fungování českého státu, který překvapivě i přes svou těžkopádnost a různé problémy vcelku dobře funguje (čtěte více zde).

A nyní bychom mohli do sbírky přidat další velkou výhodu naší domoviny, kterou může být přizpůsobivost. Dokážeme si totiž poradit snad téměř se vším.


Na online pivo

Online pivo

Pozoruhodná je přitom je tvořivost, se kterou se snažíme vyrovnávat s nástrahami doporučeného pobytu doma. Když už to nejde na živo, tak si holt musíme poradit prostřednictvím jiných prostředků.

Práce na dálku dává v mnoha ohledech smysl. Online pracovní porady bez kterých by to prostě nešlo už máme v malíku a další na pořadu tak jsou volnočasová setkání s přáteli online.

S mými přáteli se tak pouštíme do sociálního kontaktu „bez kontaktu“. Je to jedna z možných cest jak být v kontaktu ať se děje co se děje. Je to jedna z možných cest jak napravit nedostatek mezilidského kontaktu. Chybí tam sice ten přímý prvek fyzického setkání, ale je to cesta do současné doby.

Výhody pití bez pití

I takové řešení však má určitou výhodu. Pokud místo piva pijete raději nealko, tak Vás nikdo nemůže přesvědčovat k popíjení alkoholu, který doma možná ani nemáte.

Vlastně bez toho sociálního rozměru přímo v hospodě, kde nám na stole přistává jedno pivo za druhým, to doma zkrátka trochu ztrácí šmrnc. Možná si tak v mnoha případech ušetříme nejednu kocovinu a přitom si nakonec s přáteli v klidu popovídáme.

Cesta digitální doby

Je to zároveň cesta k fungování v nové digitální době. Od začátku letošního roku se svět pomalu ale jistě mění směrem k širšímu nasazení nových digitálních technologií. Mnohému jsme se při této cestě již naučili společně na tomto blogu.

Zřídili jsme při tom digitální produkt ve formě videobesedy o pouti do Santiaga de Compostela (více zde), která v současné době může zahřát srdce nejednoho nadšence do pro cestování i putování. Lecčemus jsme se při této digitální změnové cestě naučili (více zde).

I online setkávání a práce tak jen dále zapadají do celkového kontextu současné doby. Některá řešení mají své výhody a je dobré je mít k dispozici. Některé možnosti jako třeba právě osobní setkávání nám naopak chybí a digitalizace vztahů ty skutečné nijak nenahradí.

Doba radosti z přátel a vztahů

Čím déle pak současné období trvá, tím víc mám pocit, že si všichni navzájem začínáme uvědomovat nutnost a prospěšnost reálného kontaktu s dalšími lidmi. Jako lidi obvykle nejvíc toužíme po tom, čeho se nám nedostává.

Kontakt s přáteli a rodinou tak čím dál víc přestáváme považovat za samozřejmost a běžnou součást života, ale za něco skutečně vzácného.

Sám to vnímám při elektronické komunikaci, kdy má člověk radost, alespoň za tuto digitální možnost se s lidmi setkat, popovídat si po telefonu, v online konferenci či jinými prostředky na dálku. Každý takový kontakt, který je pak vítanou příležitostí k radosti.

Malováním k lepšímu pobytu doma

Mnozí z nás se také pustili do zpracování nejrůznějších odkládaných domácích úkolů. Jako mnozí v naší vlasti jsme pustili do renovací (čtěte více zde), abychom si v této době zlepšili své životní prostředí a měli tak o trochu více radosti z pobytu doma.

A jelikož se první výsledky se škrábání zdí a nové výmalby dostavily v řádu dnů, tak máme velkou radost, že jsme k tomu nyní našli kuráž a odhodlání.

Vážit si jeden druhého

Mottem pro současnou dobu může být vážit si jeden druhého. Nezbývá proto do budoucna než doufat, že provozní omezení našeho života co nejdřív pominou, a že se život vrátí do normálu.

A my si z této situace odneseme to dobré a budeme si jeden druhého navzájem víc vážit, radovat se z mezilidských vztahů a respektovat se navzájem.

V tuto chvíli se dále můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: