Tak trochu jinak veselé Velikonoce

Velikonoe, velikonoční vejce, stuha, barvy, barevné vejce, puntíky
Velikonoční vajíčka. Zdroj: Pexels

Velikonoce ve znamení úspory času, nových začátků i jako oslava života nebo čas aktivního odpočinku i změn.

Letošní Velikonoce se nesou ve znamení úzkého rodinného kruhu a pobytu doma. Žádné zdlouhavé cestování a návštěvy znamenají úspory životního času (čtěte více zde) a poskytují nám také čas a prostor se zamyslet nad tím, co děláme, co chceme dělat a co můžeme dělat jinak a lépe.

Velikonoční tradice a zvyky jsou u nás skvělé (viz. níže), i tak je dobré si občas od všeho pořádně odpočinout a tento čas omezování pohybů spolu s pracovním volnem je pro to jak stvořený.

Když nás přesto neposednost nenechá v klidu a máme pocit, že máme dostatek energie a zvládneme toho víc, tak můžeme začít pracovat na posouvání vlastního života a osobních projektů dál.

Nový začátek

Právě teď je totiž ten správný čas začít se věnovat něčemu novém nebo něčemu, co už dlouho odkládáme. Jaro je start do nové sezóny a vstupní bránou do celého roku.

Pokud jste se někdy chtěli do něčeho nového a zajímavého pustit nebo víte, co potřebuje Vaší pozornost a co už dlouho zanedbáváte, tak nyní máte nejlepší čas to napravit. Jaro je totiž k takovým změnám jako stvořené. A to letošní tím víc, čím méně času ztratíme nejrůznějšími aktivitami.


Oslava života

Před několika lety jsem měl příležitost shlédnout pompézní oslavy velikonočních svátků ve španělské Andalusii. Zaujalo mě při tom, jak tamní obyvatelé ve velké míře preferují symbolické umírání a bolest nad vzkříšením a životem (čtěte více zde).

Po této zkušenosti si pak člověk může jen vynachválit, jak pěkné velikonoční oslavy máme v naší krásné zemi a že jsou oslavovány jako pocta životu a znovuzrorení. Jsou oslavou mládí a plodnosti symbolizované pomlázkou a nového života symbolizovaného vajíčky.

Svátky práce nad zajímavými projekty

Volno, které člověk nestráví v práci, je kromě oslav a začínání zajímavých projektů, také nejlepším časem pro posun rozpracovaných projektů vpřed. Na mém osobním rozvrhu tak letos přistálo zejména pokročit s rozpracovaným video kurzem Ochrany majetku a investování podle ekonomických cyklů (zde).

Od čtvrtka, na který jsem obdržel den nařízené celozávodní dovolené, jsem tak doposud stihl natočit první část připravovaného videokurzu a napsat si scénář pro pokračování. Ještě mě pak čeká další porce střihání a první část kurzu bude při troše dobré vůle brzy na světě.

A mám z toho ohromnou radost. Je to totiž další část splněného osobního snu (psal jsem zde).

Svátky (aktivního) odpočinku

Komu se poštěstí mít v rámci svého regionu nebo nejlépe rovnou u domu zahradu, má v současné situaci dvojnásob vyhráno.

Takoví šťastlivci mohou v rámci možností počasí zvolit aktivní formu odpočinku, udělat něco pro sebe a strávit čas venku. Zároveň je to šance se připravit na letošní zahrádkářskou sezónu, která s postupujícím jarem stále silněji buší na dveře.

Jaro plné změn

Toto jaro nám nejspíš všem dává pěkně zabrat a kdo ví, čím nás ještě překvapí zbytek roku (čtěte například zde). Trochu digitálního detoxu (psal jsem zde) při pobytu v přírodě, klid a aktivní či pasivní odpočinek je tak aktuálně nejlepší možná volba.

Takže s chutí do toho všeho co nás čeká. Po pracovně odpočinkových Velikonocích pokračujeme s dalšími zajímavými tématy.

Nyní se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: