Jak na digitální detox

Odpojení od internetu a digitální detox od virtuální reality
Digitální detox (foto: Samphotostock)

V době všudypřítomného internetu je občas třeba se odpojit a očistit mozek od digitálního šumu. Tipy, jak se vymanit z přetlaku informací, jak omezit vliv internetového smogu, zahájit digiální detox a zlepšit si náladu.

Moderní technika přinejmenším narušuje přirozený způsob života lidí. Odvádí naši pozornost od skutečných lidí, přírodní krásy a zákonitostí do virtuálního světa. Světa, který nám neustále podsouvá informace a zahlcuje jimi náš mozek.

Všechno má ale svou míru a občas je zkrátka potřeba se „hodit off-line“.

Informace, kam se podívám

Neustálá dosažitelnost informací a zastižitelnost nás samotných, nám začala plíživě lézt do soukromí a ochuzuje nás o příležitosti být sami nebo s našimi blízkými.

Být online znamená být pod neustálým návalem informací, které ani nestíháme zpracovat. Mnohdy sotva vnímáme, co se kolem děje kolem nás. Stačí však shlédnout na magicky zářivou obrazovku a ihned víme co se děje v jiných koutech planety.

Informacím jsme vystaveni v práci, doma i venku. Mnozí z nás jsou natolik přesyceni, že nejen nestačí tato kvanta informací zpracovávat a vybírat si ty relevantní, ale pak už ani samostatně myslet.

Tyto informace nás doslova strhávají k tomu, abychom se věnovali požadavkům a informacím ostatních. Odvádějí tak naši pozornost od sebe sama, našich vlastních potřeb a myšlenkových pochodů.



Informace brzy i ve Vaší ledničce

Společně s prostupováním elektroniky do našeho životního prostoru se rozšiřují i možnosti vstupu informací do lidského mozku.

Začalo to tiskovinami, které bylo možné odložit, a byl klid. Trend pokračoval televizí, která už prozářila prostředí lidských domovů zvukem i světlem, nemohla však být neustále s námi a bylo ještě možné od ní odejít. Dnes máme mobily, přes které jsou neustále s námi. Jsme díky nim dosažitelní kdykoli a kdekoli a mohou nás také neustále informovat.

Nové technologie a zejména pak takzvaný internet věcí (IoT) přinesou kromě dalšího zjednodušení života také další způsoby, jak narušovat soukromí a mozkovou aktivitu. Mám trochu obavu z představy, že mi jednoho dne bude lednička radit, co si mám koupit a kde. Multimediálním prostorem se tak brzy může stát téměř vše, na co člověk sáhne.

Je proto potřeba si pravidelně a účelově vyhrazovat osobní myšlenkový prostor, který nebude narušován neustálým tokem informací, upozornění a zpráv.

Cesty ven

Mnoho z nás, včetně mě, už máme naučené určité mimovolní rekce při práci s telefonem, počítačem či televizí. Některé přístroje už natolik prorostly naším životem, že když nejsou kolem nás, tak se cítíme přinejmenším „divně“. Považuji proto za nutné jejich vliv na náš život záměrně a vědomě omezovat.

Jak ale začít? Dal jsem dohromady seznam akcí, které využívám při své vlastní mozkové očistě.



Ne! Mobilním zařízením a internetu před spaním

Pro lepší spaní se mi osvědčilo alespoň dvě hodiny před spaním vynechat rozptylovače ve formě elektronických zařízení. Televize, počítač a zejména mobily s připojením k internetu do postele ani k posteli zkrátka nepatří.

Člověk si tím vyhradí prostor v nejdůležitější době, kdy se mozek pomalu připravuje ke spánku. Považuji to za zaručený způsob, jak se v klidu vyspat.

Den či víkend off-line

Několikrát jsem zažil situace, kdy byl šéf přesvědčený, že když on pracuje o víkendu, tak budou všichni pracovníci makat s ním. Neváhal přitom na dálku obtěžovat kolegy svými požadavky. Po několika prvních týdnech jsem zareagoval sebeobranným vypnutím počítače i mobilu. Požadavky tak přestaly chodit.

Chvíli se šéf sice divil, co jsem si to dovolil, ale pak přestal o víkendech obtěžovat. Přitom jsem pochopil, jak je důležité se znepřístupnit neustálým a naléhavým požadavkům ostatních. Jako vedlejší efekt jsem bez rušivých zařízení znovu objevil klid mysli. Najednou jsem byl vlastně rád, že je u sebe nemám.

Procházka

Příroda je nejlepší lék na roztěkanou a informacemi přehlcenou mysl. Stačí popojít kousek od našeho informacemi zahlceného prostředí a rázem se člověk ocitne v klidu a harmonii někde u lesa či potůčku.

Obzvlášť při usilovném přemýšlení nebo psaní jsem začal praktikovat alespoň hodinovou procházku jako součást každodenní psychohygieny. Nejlépe se mi na procházku chodí samozřejmě bez mobilu a offline.



Pozornost skutečným lidem

Naučili jsme se žít na síti. I při našich osobních setkáních jsme neustále vystaveni oznámením sociálních sítí, emailům a nejrůznějšímu ataku informací. Stačí občas nachvíli pozorovat páry, které se pro modrou obrazovku a samé virtuální sdílení ani nedívají jeden na druhého.

Tak nějak se nám přitom všem virtuálním životě vytrácí ten skutečný. Ochuzujeme se tím o spoustu zážitků, na které bychom pak mohli vzpomínat i bez obrazového záznamu. Doporučení tedy zní: Nevěnujte pozornost profilům lidí, ale skutečným lidem.

Snění a stará dobrá knížka

Jako lidé jsme asi zpohodlněli natolik, že si ani nejsme vědomí, co všechno vědět nepotřebujeme. S rozvojem techniky a neustálého přísunu „hotového“ obrazovaného materiálu, jsme si upozadili schopnost představivosti a snění. U videa zkrátka není co „dosnívat“, vše tam už je.

Snít s otevřenýma očima je přitom neuvěřitelná lidská schopnost. Schopnost, která nás celé věky posouvala dále a umožňovala nám přicházet na nové nápady a myšlenky. Těžko říct, zda-li by Newtona napadlo popsat teorii gravitace, kdyby zrovna někomu komentoval nové fotografie na facebooku.

Tuto schopnost však nic neosvěží tak dobře jako ticho a stará dobrá knížka.

Změna prostředí

Nejlepším způsobem jak v sobě opět probudit zájem o skutečný svět však je změna prostředí. Ne nadarmo lidé milují cestování. Cestování totiž umožňuje podívat se na situace z jiné perspektivy a s odstupem od všedního života. Ať už na dovolené nebo třeba na pouti.

Pouť do Santiága, kterou před pár lety absolvoval (více zde), byla ideálním způsobem, jak se navrátit ke skutečné přírodní realitě a dopřát prostor vlastním myšlenkám. Možná i proto se do Santiága de Compostela tolik lidí stále vydává. Možná proto ani třeba chodit tak daleko a takový týden pochodu po Čechách určitě mnohým postačí.

Vaše tipy a ověřené postupy?

Jaké jsou Vaše tipy a ověřené postupy jak na digitální detox? Podělte se o své zkušenosti s dalšími čtenáři i autorem v diskuzi ke článku (zde).