Hledání pozitiv v náročné době

Skleněná koule v ruce s obráceným světem vzhůru nohama.
Svět vzhůru nohama. Zdroj: Pexels.

Nebudou Velikonoce na mlýně, ale jarní prázdniny pro všechny. Mezinárodní den štěstí a změna zvyků pomocí nákupní odvykačky.

V návaznosti na vyhlášení nouzového stavu sice nebudou plánované Velikonoce na mlýně (psal jsem zde), za to si mnoho z nás odpočine přímo z nařízení vlády. A to už něco znamená. Měsíc volna určitě všichni vydržíme a bezpečí tím snad opět zajistíme. A pak zase pojedeme dál. Možná obezřetněji, ale dál.

Svět naštěstí není černobílý ani ve složitých časech, a ač bych nerad zlehčoval situaci, tak si myslím, že strach a skepse nyní stejně ničemu nepomohou. Proto jsem se rozhodl zkusit na současné situaci najít i něco pozitivního.

HDP vyvážit pomocí HDŠ

V návaznosti na toto vládou nařízené volno bychom tak mohli zkusit změřit produkt hrubého domácího štěstí (HDŠ), jako to dělají například v Bhútánu (více na Wiki zde). Jsem si jistý, že během nařízeného volna a při stabilizaci situace, by čísla HDŠ po dobu volna jistě velmi vzrostla.

Možná bychom tím také trochu vykompenzovali ustavičnou hyperaktivitu ve snaze dosáhnout růstu hrubého domácího produktu (HDP). V podobných situacích, když nakonec dojde k uklidnění, by tak rostl alespoň HDŠ. A s alespoň nějakými rostoucími ciframi by svět jistě hned vypadal veseleji.

Shodou náhod připadá podle Organizace spojených národů na 20. března Mezinárodní den štěstí.


Pravidelně nařízené volno

Myslím, že je také pozitivní, že si teď mnozí obyvatelé naší domoviny odpočinou. Už na podzim jsem psal o pocitu jakéhosi tlaku a že se nejspíš něco nějak změní (psal jsem zde).

Možná, že kdybychom jen změnili ten současný důvod a motivaci k volnu za něco pozitivnějšího, tak bychom nyní mohli odstartovat pravidelnou tradici celostátních jarních prázdnin. To bychom jednou konečně mohli jít té Evropě i celému světu skutečným pozitivním příkladem.

Nákupní odvykačka

Zajímavým vedlejším efektem současné situace jsou také zavřené obchody a hospody. Kromě jídla, kterým se většina populace zřejmě dostatečně předzásobila, tak vlastně nyní nezbývá moc možností kde reálně peníze utrácet.

Možná si přitom někteří lidé uvědomí, co všechno vlastně v životě nepotřebují (více o minimalismu věcí zde) a místo trávení času nakupováním a utrácením se jim tak uvolní myšlenková kapacita pro mnoho zajímavých nápadů.

Pozitiva odložení akce

S přípravami velikonoční akce jsme sice doteď strávili dost času, na druhou stranu bezpečnost je na prvním místě a akce můžeme pořádat i jindy, jen co nebezpečí pomine. I na tomto současném stavu jsem ale našel hned několik pozitiv:

1) Včasnost

Měli jsme štěstí, že k vyhlášení nouzovému stavu došlo vcelku včasně před šířením nešvaru i před konáním akce. Všechno jsme tak stihli odvolat, aniž by nás to stálo nějaké velké náklady. Nestihli jsme tak dokončit přípravy, takže odpadl i stres a další čas strávený s přípravou akce, který by tak nyní přišel vniveč.

2) Uklizeno a vybíleno

Pozitivní také je, že jsme na mlýně již vyklidili ty nejtěžší nánosy (psal jsem zde) a po velmi dlouhé době došlo i na malování. Prozatím jsme vybílili alespoň jednu velkou místnost.

V klidu tak nyní může dojít i na vymalování druhé, aniž bychom na to museli nějak tlačit.

3) Organizační zkušenost

Je také pozitivní, že jsme si vyzkoušeli jak takovou akci vymyslet, zorganizovat a sezvat lidi.

4) Seznámení

V rámci snahy o zorganizování této akce jsme se také seznámili s doposud neznámými sousedy, spolky a zájmovými sdruženími z nedalekého okolí.

5) Zjednodušení organizace do příště

Bude-li ještě další příležitost pro uspořádání takové akce, tak se nám celá organizační příprava asi výrazně zjednoduší. Už totiž víme na koho se v čem obrátit a vlastně už také budeme mít pořádný kus zázemí tak nějak předpřipravený.

6) Zájem a podpora

Ukázalo se také, že o podobnou akci je mezi lidmi zájem. Přece jen se na Facebooku přihlásilo se zájmem o akci na 124 lidí, což považuji za úžasný zájem a podporu. Stejně tak mě i celou rodinu potěšily obdržené zprávy, že někteří z Vás se na akci velmi těšili.

Vašeho zájmu a podpory si velmi vážíme a doufám, že do budoucna ještě bude další příležitost nějakou tématickou akci uspořádat.