Jak změnit systém aneb omezit špatné, podporovat dobré

převodoka, systém, ozubená kola,
Převodovka jako smybol systému. Jak změnit systém? Přeházet kolečka a změnit směr. Zdroj Pexels.

Svoboda slova jen pro některé a propaganda založená na strachu otevírají cestu jak změnit systém. Cesta vede vědomým využíváním vlastních zdrojů a co konkrétně můžete sami udělat pro pozitivní změnu?

Máme nyní takovou nedemokratickou demokracii. Je to demokracie, ale jen pokud si vláda a vybraní lidé mohou říkat a myslet co chtějí. U ostatních se to ale netoleruje. Podle nich tak již ale není demokratické a přijatelné, abyste měli jiný, než jejich názor – to jste pak onálepkování jako nepřátelé demokracie.

Jen si tak říkám, jestli tento přístup náhodou není tak trochu nedemokratický. Přece jen, když už máme tu slavnou pluralitu názorů a možnost svobodného výběru, tak proč jsou tu vlastně takové problémy s jinými názory.

Tip: tento článek volně navazuje na článek Jak změnit systém aneb každý má moc změnit svět (zde).

Do nedávna platilo, že čím širší množství názorů k diskuzi, tím lepšího výsledku je možné veřejnou diskuzí dosáhnout. A to na celospolečenské úrovni, ne jen pro jednu skupinu vyznávající správný názor.

Odkud se najednou vzala všechna ta zarytá dogmata? Odkud najednou začli lézt z děr ti samozvaní cenzoři a hlídači jediné správné vládní pravdy?

Nebo je to snad ona vláda a televize, které celé toto kolečko rozjeli, udržují a platí? Kteří platí a udržují vlastní pravdoznalce? Nebo jsou to prostě jen ti stejní původně vychovaní a nyní jinak barevně převlečení komunisté, co se překlopili do slavného kapitalismu a mávají jinou vlaječkou?

Už však víme, že „Správný vztah přináší všem zúčastněným nějakou podobu prospěchu“ (v motivačním obraze zde). A proto bychom měli začít hledat nějakou formu rovnováhy.

Pozornost
Mainstreamová média jako hlásná trouba. Cesta jak změnit systém je svobodná volba názorů. Zdroj: Pexels

Absence veřejné diskuze

Na celém tomto teátru mi již od začátku falešné strachové pandémie vyvolané za účelem vyzkoušení nástrojů totalitní státní kontroly a jejich snadnější přijetí hlavní masou lidí při tvrdé mediálně-vládní masáži, vadí absence jakékoli veřejné diskuze.

Asi není problém s tím, že někdo má svůj názor nebo nějaký jiný. Ostatně, ať si každý věří čemu chce a ať žije podle jakékoli vlastní pravdy. Je to základní právo člověka vybrat si svou vlastní cestu.

Proč v tom ale za každou cenu bránit druhým? Vždyť masový názor nemusí být ten správný. Ba z posledních let je zřejmé, že může být naopak poškozující a to zejména pro ty, kteří mu věří.


Propaganda založená na strachu

media, mainstream, televize, rádio, umělá mediální realita, realita, iluze,
Mainstream media – televize a umělá mediální realita. Zdroj: Pexels

Naivní zastánci televizní „pravdy“ (nebo-li podle základní hesla propagandy dostatečně často opakovaná lež se stává pravdou) v podstatě jen agresivně opakují názory vtlačené do hlav agresivní mediální kampaní založené na strachu.

Na strachu z kovidu, války, Ruska, jiných názorů a lidí, kteří to nedělají stejně a podobných strachů. Můžete si i vytvořit i vlastní strach a hnát ho dostatečně silnou propagandou mezi lidi. Taky se určitě při dostatečně obšírné masáži chytnou.

Ale je to asi zbytečné a docela škoda. Brzdí to rozvoj naší země, lidí, myšlení, rozličných názorů.

Za vším hledej prachy a vliv

Je však faktem, že kromě strachu je jediným dalším důvodem proč tak vehementně potlačovat jiné, než vládou a médii prosazované názory jsou peníze. Jak by se prodávaly vakcíny na kovid, kdyby si lidé od začátku připustili, že k danému účelu nejenže nefungují ba způsobí víc škody, než užitku?

Jak by se roztáčely kšefty se zbraněmi a prodávala válka, když by si lidé uvědomili, že nic z toho nepotřebují?

Vždyť to by nebyl vůbec žádný kšeft. Proto to nejrůznější veřejní činitelé dělají. A je zřejmé, že televize nejsou nic jiného než nástroj placené reklamy. A to pochopitelně ne pouze v reklamním bloku, ale zejména v takzvaných zpravodajských relacích.

Inu u soukromých stanic je to jednoduché, platí heslo: „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“. U těch veřejných je to v podstatě stejné. Výši příspěvků, které ČT od lidí každý měsíc vybírá určuje česká vláda. Komu jinému by tak měli jít na ruku.

Obnovení skutečné demokracie aneb cesta jak změnit systém

svět, obrácení, vzhůru nohama, koule, moře, oceán, média, převácení
Svět vzhůru nohama, lze převrátit zase zpět na nohy. Zdroj: Pexels

Dobré je, že toto uvědomění a pochopení pomalu, ale jistě dochází ke stále většímu počtu lidí. A to i těch nejzranitelnějších. Když se už i česká televize pouští do hanění důchodců, kteří už mají té propagandy dost a posílají svým známým dál názory, které jim dávají větší smysl (více zde), je vidět, že systém pomalu ztrácí kontrolu nad myšlením lidí.

Čím víc se tlačí na pilu, tím absurdnější situace se dějí. A to už naštěstí připadá divné i dalším a dalším lidem. Žádnou jinou cestu, než stále více tlačit totiž loutkovodiči současné politiky nemají. Je to snaha překročit další a další hranice, které bychom do nedávna považovali na nepřekročitelné. Ale čím víc jich překročí, tím víc lidí si to uvědomí.

A začnou jednat. Asi jako oni důchodci zmínění výše. Platí totiž, že „Jedná trvalá věc na světě, je změna“ (motivační citát v obraze k dostání zde).

To je asi nezbytná součást obnovení skutečné demokracie založené na různorodosti názorů, možnosti jejich svobodného vyslovení a obnovení názorové různorodosti svobody myšlení, jednání i volby.


Přestat živit systém, znamená, že skončí nebo se bude muset změnit

Je fajn, že každý člověk, který již přestane baštit tu mediálně vládní propagandu může začít konat a nejen myslet sám za sebe, ale také poskytovat jiné, než mediálně vládní názory i svému okolí.

Shodou okolností, tak čím dál tvrdší nátlak vede ke ztrátě důvěry v systém a současné vlády, což je první krok k jejich zrušení. Co totiž lidé nepotřebují, to skončí (psal jsem článek cesta mimo systém aneb každý má moc změnit svět – zde).

Tento systém žije ze strachu, pozornosti, důvěry, životního času a peněz nás lidí. Odstřihněme tyto zdroje systému a systém skončí.

Jak změnit systém – na jedné straně ubrat na druhé přidat

svoboda, zámek, klíč, odemknout, odemčený
Odemčený zámek symbol svobody. Zdroj: Unsplash

Omezit financování toho špatného je jednou ze správných cest. Omezení zdrojů vyvolá tlak. Systém se bude muset začít měnit. Možná totiž to, co se nyní děje není chyba samotného systému, ale jeho použití.

Nechat věci být, nezajímat se, neřešit a jen pasivně přihlížet tomu, co se děje nás dostalo do situace, ve které jsme.

Možná naopak cílené úsilí směrem, který chceme, aby se prosadil je tím klíčem k té správné změně systému ve prospěch skutečných lidí.

Tedy ty finance, čas, pozornost, důvěry, které ubereme na jedné straně, pak můžeme přesměrovat k tomu, co chceme, aby rostlo a prosadilo se ve světě.

Tedy najděme cesty, jak ubrat zdroje těm nevhodným elementům a pak jak podpořit ty vhodné.

Co lze dělat v praxi a jak změnit systém?

systém, strojek, hodiny, změna, přenastavení
Hodinový strojek je symbolem perfektně pracujícího systému. Cesta jak změnit systém vede přeházením koleček a správným přenastavením.

Systém je systém. Funguje tak, jak ho nastavíme. Zřejmě jsme si jej tedy nenastavili příliš dobře. Je jako stroj, dokud má energii (kterou jsme v podstatě my), tak se prostě točí dál zvoleným směrem. Představte si jej jako hodinky. Nastavíte kolečka, natáhnete ručičku a prostě jede stále dokola.

Pro změnu systému je potřeba přenastavit strojek, pozvyměňovat kolečka a změnit směr chodu z negativního na pozitivní.

A pokud se nám jej podaří přenastavit a rozjet, pojede pak dál tak dlouho, dokud bude mít energii. Budeme ho tedy muset udržovat, čistit, opravovat, aktualizovat a starat se o něj, aby se nám zase neporouchal.

1) Přesměrovat svou životní energii jinam

Můžete například omezit nákupy toho, co potřebujete k životu u mezinárodních řetězců, kterým toto celé vyhovuje a naopak podporovat místní obchodníky, výrobce, prodejce (psal jsem zde).

2) Omezit spotřebu a plýtvání zdroji

Už jen tím, že omezíte nákupy zbytných věcí Vám zbyde víc z výplaty a z dalších příjmů. Už jen tím omezíme nejen odliv kapitálu ze země (psal jsem zde), ale také omezíme daňové výnosy stávající vlády.

Tím lze efektivně zmírnit utrácení vlády za nesmysly. Ani financování na dluh totiž nelze dělat do nekonečna, takže pak se bude hodit trochu ušetřené energie, peněz a vůle až se dostaví kocovina ze současného vládního rozhazovacího mejdanu.


3) Podnikat

Podnikání efektivně pomáhá snižovat daňové zatížení, tedy podnikatelům zbyde víc a vláda dostane méně. Navíc tím dost možná vymyslíte něco nového, co vás bude bavit a dále podpoříte dobrou atmosféru v zemi.

4) Postarat se o sebe zvýšit vlastní soběstačnost a zásoby

Je také velmi vhodné stát co nejpevněji na vlastních nohách. Mít rezervy a zásoby různého druhu pro nejrůznější případy pomáhá rozkládat riziko a snižovat strach v případě náročných situací a výkyvů.

I jen taková zahrádka pomůže zvýšit soběstačnost v oblasti potravin a snížit Vaši závislost na zásobování od koncernů, překupníků a mezinárodních řetězců.

Základem je mít plán. Ten svůj jsem popsal v následujících bodech:

A) Soběstačnost, rezerva a plán k přežití civilizační krize (psal jsem zde)

B) Voda a potraviny: plán, zásoby a soběstačnost k přežití civilizační krize (psal jsem zde)

C) Energie: plán zásoby a soběstačnost k přežití civilizační krize (psal jsem zde)

D) Peníze: dům, pole, zlato a hotovost k přežití civilizační krize (psal jsem zde)

E) Léčiva a ošetření jako doplněk k přežití civilizační krize (psal jsem zde)

Možná to není dokonalý plán, ale je to plán.

5) Věnovat čas a energii vhodným projektům a spolkům, které podporují změnu

Lze jmenovat Zdravé fórum, Krajská referenda, Pravda o vodě, Spolek Odchod, politickou stranu PRO nebo i tento blog a jeho autora, který se dlouhodobě snaží o osvětu na různých tématech (více zde).

6) Více se radovat a méně strachovat

Současné mediálně vládní prostředí zahrnuje lidmi strachem. Je to její cíl. Čím více jsou lidé vyděšení, tím snadněji se jimi manipuluje. Zkuste proto vzít probíhajícím negativním agendám vítr z plachet už jen tím, že omezíte prožívání nejrůznějších strachů a naopak se změříte na prožívání radosti dalších dobrých emocí.

Zkuste si například projít seznam 10 pozitivních filmů, které člověku vrátí víru v život (zde).

7) Omezit příliv negativních informací z médií a více chodit do přírody

Zásadní pro zlepšení zdraví, nálady a celkové kvality života je omezit přísun negativity, které se na nás hrnout zejména z masových médií. Zahlcují tím lidem mysl a oni se pak stávají pouhými opakovači negací, které se na ně hrnou z mediálního prostoru. Vypnout televizi, rádio a internetové portály hlavních sdělovacích prostředků proto pomáhá redukovat napětí, střes, strach a negace.

A naopak podpořit dobrou náladu pobytem venku v přírodě, která obnovuje vnímání reality a digitální myšlenkový detox (psal jsem zde).

8) Vymýšlet vlastní cesty, ke zlepšování situace kolem nás obdobným způsobem

Výše jsem sice uvedl pár nápadů, jak lze prospět. V každém případě však co člověk to jiná zkušenost a jiný nápad. Proto nám zejména tato nápaditost může pomoci k pozitivní změně.

Ve všech případech totiž platí, že „Vytrvalost přináší štěstí“ (motivační citát v obraze k dostání zde), proto ať se děje co se děje, je potřeba vydržet. Protože nakonec „Úspěchu dosáhne ten, kdo v úspěch věří“ (Motivační citát v obraze k dostání zde).

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: