Svatojakubská pouť: Kámen starého muže

Poutní místo na cestě do Santiaga
Klášter Weltenburg

Minul jsem na Svatojakubské pouti oblíbený turistický cíl klášter Weltenburg. Probrodil se bahnem z rozvodněné Dunaje a prohlédl si pozůstatky římského opevnění. Nakonec jsem našel ubytování u zapáleného křesťana v obci Altmannstein.

Klášter Weltenburg je velkou turistickou atrakcí v zákrutě Dunaje, kolem níž prochází Svatojakubská poutní stezka (více zde). Je však třeba se k němu přepravit přívozem. Kvůli množství turistů, však i místní označili místo za „značně předražené“. Rozhodl jsem se proto klášter obejít a jen ho z dálky obdivovat.

Cesta probíhala v klidu, až do prvního úvozu za klášterem, kde opět nastoupil šum křídel komářích. Repelent však ztrácel účinnost úměrně vypocené vodě. Opět jsem tedy nabral tempo a proběhl celým lesem. Cestu přímo po břehu Dunaje však před nedávnem zaplavila rozvodněná řeka.

Rozhodl jsem se proto vyzkoušet boty v podmínkách několika centimetrové vrstvy bahna a rozsáhlých proudů odtékající vody. K mému překvapení jsem po kotníky hlubokými proudy prošel suchou nohou. S komáry v zádech jsem pomalu překonal bahnitý úsek a dorazil na volné prostranství. Mírný vánek odfoukl komáry, načež jsem padl do trávy a hodinu se křísil.

Zbytek cesty pak vedl povětšině otevřenou krajinou, kde komáři ztráceli převahu. To však nastalo za cenu velkého vedra. Podél cesty jsem prozkoumal zbytky římského opevnění se zrekonstruovanou strážní věží. Vedla tudy totiž hranice Římské říše. Potkal jsem i poutníka jdoucího opačným směrem do Krakova, jež byl od hlavy až k patě zabalený ve všem teplém a dlouhém, co měl. Prý je to lepší, než snášet komáry.

Vysílený jsem nakonec dorazil do vesničky Altmansteinn, což lze přeložit jako kámen starého muže. První člověk, jehož jsem se zeptal na faru, mi však nabídl ubytování u sebe doma. Zapálený křesťan Sergion, jež vystudoval filozofii a latinu, žije v rodinném domku jako v klášteře s minimálními životními náklady. Nemá proto k dispozici ani teplou vodu. Po dnech úprku před komáry se mi na nártu vytvořil puchýř, jež jsem při sundávání ponožky nedopatřením strhnul.

Po rozpáleném dnu a s otevřenou dírou v noze mi však studená sprcha přišla vhod. Večer jsme pak vedli závažnou diskuzi o svatých místech a můj hostitel mi objasnil, kde všude se zjevila Marie s poselstvím míru pro Evropu.

Čtěte dál:
Regensburg překonán, komáři nikoli

—————————– 

Aktualizováno v roce 2020: S odstupem času se nyní můžete rovnou podívat na výsledek Svatojakubské poutní cesty aneb jak a kudy jsem dorazil do Santiaga de Compostela (čtěte více zde). Co jsem s sebou nesl za vybavení (čtěte více zde) a případně se můžete podívat na video záznam besedy z této životní pěší pouti (čtěte více zde).