Svatojakubská cesta: Konec je jen další začátek

Most přes řeku Dunaj v Donauworth
Poslední most přes dunaj

Donauworth je konečným bodem Východobavorské trasy Svatojakubské pouti. Potěšil mě odvoz na ubytovnu i večeře od školáků. Změna značení stezky znamenala chaos. Dál už vede cesta bavorským Švábskem až na hranice se Švýcarskem.

Průchod do poutního města Donauworth
Vstupní brána Donauworth

Z nohou mi po třídenním odpočinku Rennetshofenu opadaly všechny puchýře a i díky solným lázním od domácích se mi zahojil nárt. Ráno jsem vyrážel v dešti.

K večeru jsem do poutního města Donauworth na Svatojakubské trase (čtěte více zde) v Německu dorazil pro změnu se zablokovaným telefonem, takže jsem musel o radu požádat místní. První kolemjdoucí, jež jsem s dotazem na mládežnickou ubytovnu zastihl, mi oznámila, že je mimo můj směr až na druhé straně města. Neváhala však a navrhla mi, odvoz. Po cestě jsem vyzvěděl, že je potomek sudetských Němců a maminka byla po válce vystěhována z českého pohraničí. Na víc informací bohužel nevystačil čas.

Poděkoval jsem za odvoz a ubytoval se v Jugendherberge (mládežnické ubytovně), kde zároveň pobývaly i děti z Augsburgu. Jelikož jsem na recepci mluvil anglicky, děti neváhaly a procvičovaly si se mnou angličtinu. Musím dodat, že na překvapivě vysoké úrovni. Jako bonus za výšlap do třetího patra jsem však měl z výšky výborný výhled na celý Donauworth.

Večeře za konverzaci

Následně se ze mě stal regulérní studijní objekt, když za mnou učitelky posílaly děti s jídlem proto, aby si na mě mohly cvičit konverzační dovednosti. Pochopitelně jsem velmi rád spolupracoval. Grilované klobásky mi po dlouhém pochodu přišly opravdu vhod.

Brožurka k pouti bavorským Švábskem do Santiaga
Mapa cesty bavorským Švábskem

Ráno jsem se opět se ztratil v chaotickém městském značení. Právě v místě, odkud mě paní odvezla, totiž končí i značení Východobavorské poutní trasy a začíná úplně jinak značená cesta bavorským Švábskem. Kolem poledne jsem pak potřetí, ale snad už finálně překročil Dunaj. Cesta bavorským Švábskem v délce zhruba 250 kilometrů vede přes Augsburg do Lindau u Bodamského jezera. Zde mě také čeká Švýcarská hranice.

Čtěte dál:
Vybavení: Co s sebou na půlroční pochod

—————————– 

Aktualizováno v roce 2020: S odstupem času se nyní můžete rovnou podívat na výsledek Svatojakubské poutní cesty aneb jak, kudy a po které trase jsem dorazil do Santiaga de Compostela (čtěte více zde). Co jsem s sebou nesl za vybavení (čtěte více zde) a případně se můžete podívat na video záznam besedy z této životní pěší pouti (čtěte více zde).