Svatojakubská cesta: Luxus na talíři a koupání v Bodamském jezeře

Svatojakubská cesta vede z Lindau lodí přes Bodamské jezero
Odjezd z přístavu Lindau

Po náročné cestě na Svatojakubské pouti jsem obdržel odměnu ve formě prvotřídní večeře. Svezl jsem se lanovkou a lodí přeplul z Rakouska do poslední německé výspy, města Lindau. Konec německé cesty jsem oslavil koupačkou v Bodamském jezeře.

Na Svatojakubské cestě jsem potkal poutnici Mariu, jež mi vybavená všemi průvodci a znalostí němčiny, pomohla projít komplikované pasáže. Po čtyřiceti kilometrech jsme doputovali do městečka Schneidegg. Podle letáku se zde nachází poutnická ubytovna. Nakonec jsme doputovali k protestanskému kostelu na opačném konci dlouhého města.

Provozovatel ubytovny si po třech cestách do Santiaga de Compostela přistavěl vedle domu ubytovnu pro poutníky. Jako bonus po dlouhé cestě jsme obdrželi výbornou večeři jako z prvotřídní restaurace se servisem, svíčkami a výborným jídlo. Pan domácí si dává velmi záležet na pohodlí ubytovaných. To vše i se snídaní v ceně 18 eur.

Lanovka, loď a koupel v jezeře

Další cesta vedla krátce přes Rakousko do města Bregenz. Z vrcholu kopce jsem si dopřál luxus jízdy lanovkou prakticky až do přístavu, odkud nás loď odvezla do poslední výspy Německa, města Lindau. Zde se nedaleko Bodamského jezera nacházela další poutnická ubytovna a neprodleně po odložení batohu jsem využil teplého počasí k zaslouženému koupání.

Plánoval jsem si zde kvůli noclehu za 10 eur na noc jednodenní pauzu a odpočinek. Má německy mluvící spolupoutnice mi však tlumočila vzkaz paní domácí, že je možné zde přespat pouze jednu noc. Třeba podotknout, že je to obvyklé poutnické pravidlo a zejména ve Španělsku se podle všech indicií dodržuje velmi přísně. Ráno jsem proto vyrazil do přístavu a lodí vstříc Švýcarsku.

Čtěte dál:
Alpy na dohled, večer v uprchlickém centru a fotbal
Vybavení: Co s sebou na půlroční pochod

—————————– 

Aktualizováno v roce 2020: S odstupem času se nyní můžete rovnou podívat na výsledek Svatojakubské poutní cesty aneb jak, kudy a po které trase jsem dorazil do Santiaga de Compostela (čtěte více zde). Co jsem s sebou nesl za vybavení (čtěte více zde) a případně se můžete podívat na video záznam besedy z této životní pěší pouti (čtěte více zde).