Svatojakubské setkání s kánětem a oslí karavana

Santiago de Compostela Východobavorská trasa Pilgramsberg
Poutní kostel Pilgramsberg

Cestou do Pilgramsbergu jsem byl na Svatojakubské pouti nucen skrýt se před blížícím se deštěm a zažil přitom nečekané setkání. To pak navíc následovalo oslí zjevení a bouřková podívaná z vrcholu kopce.

Celou cestu na Svatojakubské pouti v Německu z Rattenbergu mě pronásledovaly bouřky. Za pouhý den jsem zaznamenal minimálně čtyři. Při té první, když jsem v dálce viděl rychle se blížící proudy vody, jsem měl nahnáno. Nebylo ani kam se skrýt. Došel jsem proto do nejbližšího lesíku, skrčil se na vyvýšeném místě mezi kameny a zabalil sebe i batoh maskovanou armádní pláštěnkou. Sledoval jsem přitom, jak nedaleko mě leje a čekal, co se bude dít. Jako zázrakem na mě však spadlo jen pár kapek.

Duch poutě do Santiaga de Compostela chrání poutníky před bouří
Kříž chránící před bouří

Nechtěl jsem se ukvapit. Vyčkával jsem proto, abych se ujistil, že mě bouře opravdu minula. Po chvíli váhání přímo přede mnou přistálo na větvi káně, dvakrát zavolalo a odletělo. To musí být dobré znamení, říkám si. Sbalil jsem protidešťový tábor a vyrazil dál. Černé bouřkové mraky, blesky a hromy se jakoby zázrakem držely všude kolem, jen ne přímo nade mnou.

Oslí zjevení

Osli na vycházce s majitelkou
Oslí zjevení

Za neustálého doprovodu mraků, jsem zanedlouho jako zjevení potkal Heidy. Scéna jak vystřižená z filmu: kostel, hřbitov, autobusová zastávka a žena pasoucí na špagátu dva osly. Z rozhovoru vyplynulo, že je s manželem chovají doma, ale zároveň rádi cestují. Osli však nemohou zůstat doma bez dozoru a tak je berou na výlety s sebou a ubytovávají se na místní farmách.

Pilgramsberg

Oslí setkání proběhlo na úpatí kopce s poutním kostelem Pilgramsberg. To nejlepší, mě ale čekalo opět až nakonec. Cesta vedla přímo do příkrého svahu, jehož konec byl v nedohlednu. Po tříkilometrovém výstupu jsem dorazil ke kostelu. Obešel jsem ho a málem ztratil dech.

Zpod krásného nově zrekonstruovaného kostela byl úchvatný výhled do širého dalekého okolí. V dáli se navíc odehrávalo bouřkové divadlo a tak jsem chvíli jen tiše žasnul. Penzion Brandl byl naštěstí přímo pod kostelem a tak jsem se nemusel už nijak daleko trmácet. Zatím to však bylo asi nejlepší bydlení vůbec a s tím výhledem zkrátka paráda. Posuďte sami.

Práce z vyhlídky pod poutním kostelem Pilgramsberg
Práce s výhledem

Výhled z poutního kostela Pilgramsberg na cestě do Santiaga de Compostela
Výhled z Pilgramsbergu

—————————–

Aktualizováno v roce 2020: S odstupem času se nyní můžete rovnou podívat na výsledek Svatojakubské poutní cesty aneb jak a kudy jsem dorazil do Santiaga de Compostela (čtěte více zde). Co jsem s sebou nesl za vybavení (čtěte více zde) a případně se můžete podívat na video záznam besedy z této životní pěší pouti (čtěte více zde).