Podnikání: Rozšiřujeme sortiment a ladíme přepravu

Dárkové bylinkové pytlíčky od Candelas. Ruční práce. Dekorace.
Bylinné pytlíky - sedm druhů

Přidáváme nové zboží a a postupně zlepšujeme procesy výroby, přepravy, balení i naše služby. Učíme se z vlastních chyb, od kolegů i zákazníků a posouváme náš podnik kupředu.

Poté, co jsme minule zřídili základní webové prezentace našeho podniku na Facebooku a Fleru (psal jsem zde), jsme se tentokrát pustili do rozšiřování sortimentu a zjednodušení přepravy našeho podniku.

Postupné rozšiřování sortimentu

Dílnička na výrobu svíček na trhu. Řemeslo, svíčkař, svíčkařská dílna, vyrobte si svíčku.
Dílnička na svíčky

Jako první jsme na stánku začali nabízet originální dárkové svíčky a šperky (psal jsem zde). Hned na druhé pořádné akci na hradě Točník, jsme pak přidali dílničku, kde si zájemci mohou vyrobit svíčku (psal jsem zde).

Ti z Vás, kteří se k nám přidali jako fanoušci naší facebookové stránky Candelas (zde), pak již jistě zaznamenali příspěvek s dalším novým zbožím.

Svícny a dárkové krabičky

Nově jsme sortiment rozšířili o vhodné doplňkové zboží, které jednak zjednoduší přehlednost a umožní snazší práci se zbožím nám i zákazníkům.

Svíčka, svíce, včelí vosk, drát, svícen, Candelas, ruční práce, ruční výrobek, ruční práce, řemeslo, řemeslný svícen
Svícen vlastní výroby

V nabídce tak dále přibyly originální svícny z ohýbaného dráhu. Podle inspirace z internetu jsem na základě vlastního návrhu vyrobil ohýbáním drátu jednoduchý, ale krásný a funkční svícen. Na stánku jej nyní používáme pro názornější ukázku ukotvení svící.

Někteří zákazníci nás totiž již dříve upozornili, že doma na naše svíce nemají tak úzký svícen a jak potom mohou takovou svíčku použít. Nyní tak stačí jediný pohled a svícen si mohou i zakoupit.

Jako další důležitý doplněk Milča navrhla dárkové krabičky, které našemu zboží dodají další užitnou hodnotu (více jsem psal v minulém článku zde).

Bylinné váčky

Jako úplně nový typ zboží jsme pak přidali vonící váčky s bylinami. Do nabídky jsme zařadili hned osm druhů bylin, ze kterých si zákazníci mohou vybrat.

V možnostech jsou bylinky jako rozmarýn, levandule, dobromysl, máta, růže, jasmín, mateřídouška a meduňka.

Řemeslo, svíčka, vosk, včelí vosk, včelí produkt.
Cihličky ze včelího vosku

Surový včelí vosk

Do nabídky jsme také zařadili surový včelí vosk ve formě cihliček. Čistý včelí vosk krásně vypadá i voní, takže z něj je vynikající doplněk k již vystaveným svíčkám stejných vlastností.

Háčkované prostírání

Do nabídky jsme také zařadili háčkované prostírání, které vyrábí Mileny maminka. Předáním několika háčkovaných deček a prostírání nám tak pomohla rozšířit sortiment nabízeného zboží o další ruční výrobky.

Veškerou práci jsme přitom zachovali v rodině, takže máme stále plně rodinný sortiment stánku.

Optimalizujeme přepravu

Na základě několika předchozích trhoveckých zkušeností, jsme vypozorovali několik choulostivých míst. Tato místa nás nějakým způsobem zdržují nebo nám komplikují přepravu, vybalování či balení stánku nebo zboží.

Rozhodli jsme se proto pustit se do ladění těchto procesů tak, aby nám zabíraly pokud možno co nejméně času. Měli jsme k tomu také dostatek inspirace, kterou jsme vypozorovali u sousedních stánkařů.

Stánek

Přeprava, stánek, prodejní stánek, kupecký, trhovecký stánek, díly, domácí výroba, vozík, výroba stánku,
Přeprava stánku na místo konání

Výroba stánku od nuly se sice zdařila tak, že dobře funguje (psal jsem zde), přesto se ale objevilo několik detailů, které můžeme pro další akce zjednodušit.

Na úrovni konstrukce stánku tak plánujeme realizovat drobné úpravy, které nám usnadní a zjednoduší práci od montáže po demontáž.

Drobným zásahem do konstrukce navrtáním několika dalších otvorů zajistíme snadnější stavbu, což nám pro příště ušetří dost času.


Prodejní pult

Stejně tak prodejní pult se ukázal být umístěn příliš vysoko. Zejména pokud stánek postavíme na zvlněném terénu. Stalo se nám totiž, že stánek stál na hrbu a zákazníci chodili v prohlubni. Výsledkem bylo, že zákazníci na vystavené zboží hůře viděli.

Při výše zmíněném zásahu do konstrukce tak rovnou snížíme i pult tak, aby na něj bylo lépe vidět. Doufáme, že na příští akci si již zákaznici budou moci vystavené zboží snáze prohlédnout.

Balení a vybalování

V zájmu o co nejšetrnější zacházení s naším zbožím jsme na předchozích akcích strávili až příliš mnoho času vybalováním a sklízením některého zboží. Ve snaze zboží nepoškodit jsme jej po kusech opatrně jednotlivě vybalovali a balili do krabic. Takový postup nás ale výrazně zdržel.

Nově tak přecházíme na krabicový systém, ve kterém bude zboží naskládané v připravených patrech na sobě. To jsme částečně okoukali od okolních stánkařů a částečně přizpůsobili našim potřebám.

Speciální krabice

Na svíčky jsem proto speciálně upravil krabici a vypolstroval ji molitanem a vystlal tak, aby tam svíčky přesně pasovaly. Díra na boku pak umožní na jeden zátah vložit celou výstavku svíček ze stánku i se stojánkem.

Místo 15 minut na vybalení i sbalení svíček se nám tak nutný čas těchto postupů snížil asi tak na dvě minuty.


Balení háčkovaného prostírání

Nanejvýš opatrně se snažíme zacházet také s háčkovaným prostíráním. Abychom se vyhnuli neustálému pomalému rozkládání, připínání k podložce a zase obráceně na konci akce, jsme nyní vymysleli nový postup.

Prostírání můžeme napevno připnout na podkladovou látkovou podložku, kterou pak narolujeme na dutou papírovou trubku. To zajistí, že se prostírání nezohýbá překládáním a rozbalenou výstavku pouze připevníme na určené místo stánku.

Vybalování, balení i přeprava tohoto zboží se nám tím opět výrazně zrychlí.

Postupné zlepšování

Zatím za sebou máme pouze několik málo reálných zkušeností, ale myslím, že nám již poskytly mnoho podnětů k vylepšení našeho putovního podniku. Jestli něco opravdu posouvá naši vizi kupředu, tak je to neustálé zlepšování postupů, výrobků a služeb na základě zpětné vazby, zkušeností i vlastní inspirace.

Přestože se nic z toho neudělá přes noc, tak na všech uvedených oblastech dále pracujeme a postupně je posouváme vpřed.

Jsem sám zvědav, kam až se náš nápad podaří posunout třeba do Vánoc nebo třeba za rok od našeho prvního trhu (psal jsem zde).