Příležitosti digitální doby

foťák, počítač, telefon, smartphone, freelance, freelancing, práce na volné noze
Možnosti digitálního věku. Zdroj foto Pexels.

Pouť do Santiago de Compostela jako téma pro nácvik digitálních dovedností. Učení se dovednostem digitální doby jako natáčení a střih videí. Freelancing a další obory na volné noze.

Už v minulém článku jsem psal, že aktuálně zpracovávám svou besedu o pouti do Santiaga de Compostela ve video formě (více zde). Chystám se tím vstoupit do nové úrovně nezávislé on-line tvorby, která doposud spočívala zejména v provozu blogu www.jindrichsmitka.cz.

A jelikož se svět stále zrychluje a mění, je třeba posunout do nového digitálního věku (psal jsem zde) také můj blog a jeho obsah, alespoň tedy nějakou jeho část.

Jedno téma, mnoho forem

Zaujalo mě přitom jak mi jedno pozoruhodné téma: pouť do španělského města Santiago de Compostela (více zde) pomohlo otevřít cestu k mnoha nejen digitálním dovednostem.

Díky Camino de Santiago jsem před cestou zřídil tento blog a sepsal první článek (více zde), jehož účelem bylo a zůstává vytvořit si vlastní nezávislý mediální prostor. Díky stejné Svatojakubské pouti jsem také procestoval nejrůznější kouty naší vlasti a naučil se mluvit při besedách před skutečnými lidmi (psal jsem zde).

Nyní mi také poutní tématika poslouží jako podklad pro krok na novou úroveň v tvorbě digitálního obsahu a dalšímu posunu do v současnosti vynucené práce z domova (psal jsem zde). Pěší pouť do Compostely je opravdu hluboká studnice poznání a inspirace, kterou mohu přepracovávat do dalších a dalších podob, a která mi pomáhá se neustále posouvat dál.

Stejně tak se na svou poutní cestu mohu dál odkazovat a čerpat z ní další reálná poučení, kterých se mi při této pěší pouti Evropou dostalo.


Učení a učení

V novém digitálním věku (psal jsem v minulém článku zde) bude nutné se naučit mnoha novým dovednostem. To jsem ještě ani netušil, jak brzy se toto tvrzení vrátí v realitě přímo zpátky ke mně.

Člověk se při této změně totiž musí opravdu naučit spoustu nových dovedností a najít množství nových nevyšlapaných cest, o kterých neměl do nedávna ani ponětí. Musí přitom vybírat a volit z širokého spektra nástrojů, možností a programů, které mu v jeho úsilí pomáhají.

Níže uvádím několik příkladů k mému aktuálnímu učení.

Rozhovor sám k sobě

Musel jsem se nyní začít učit, jak mluvit „sám k sobě“ pouze do přistavené kamery. Tuto besedu o pouti do Santiaga de Compostela jsem přitom odříkal mnohokrát před skutečným obecenstvem. Je to však úplně jiná forma zkušenosti.

Před lidmi má člověk reálnou zpětnou vazbu a publikum mu může předanou energii určitým způsobem vracet. Tato dynamika pak dokáže mluvčího opravdu „vyburcovat“ k ještě upřímnějšímu a záživnějšímu projevu.

Mluvit ke chladné čočce fotoaparátu je pak přinejmenším nezvyklé a trochu odtažité. Ale i to je třeba se se vstupem do nové doby naučit.

Výběr střihového programu

Stejně tak jsem již nyní strávil množství času výběrem, zkoumáním a porovnáváním možností jednotlivých softwarů pro následné zpracování videí.

Složitost takového prvotního výběru spočívá v tom, že některé programy jsou placené, některé jsou sice bezplatné, ale mají v bezplatné verzi velmi omezenou paletu nástrojů, takže jsou prakticky k ničemu, jiné zas dovolí uživateli použít všech nástrojů, za to pak na finální video umístí vlastní reklamní vodoznak.

Jiné jsou zase velmi náročné na výpočetní výkon a hardware a některé další programy jsou zase freeware, ale bez záruky funkčnosti. Myslím, že jen toto téma výběru software na zpracování videa si zaslouží samostatný článek nebo možná rovnou video.

A pak se s vybraným programem samozřejmě ještě musím naučit zacházet.


Umístění na blog

A to jsme ale teprve ve druhé fázi celého procesu. Jakmile budu mít videa sestříhaná, musím ještě najít způsob jak tento nový obsah umístit na svůj blog.

Rád bych se totiž vyhnul umístění na Youtube nebo jiné podobné platformě, čímž bych vlastně veškerou tuto práci podle obchodních podmínek předal nadnárodní společnosti k téměř neomezenému použití pro prakticky jakýkoli její záměr.

Přece jen bych měl raději nad svou tvorbou kontrolu a použil ji k podpoře dalšího vlastního obsahu a tvorby. Platformy jako Youtube, Facebook a podobné pak považuji spíš za dobré marketingové nástroje, než primární „odbytiště“ obsahu.

Freelancing a příležitosti nové doby

Freelance a freelancing neboli práce na volné noze je doménou digitálního věku. Osobně jsem již vyzkoušel několik aktivit na volné noze od překladů, tvorby textového obsahu a různého poradenství.

Možností v této oblasti je však celá řada a zahrnuje obory zejména v oblasti IT a různých formách kreativní a duchovní práce od programování, grafiky, reklamy a marketingu, přes správu sociálních síti a tvorbu či zpracování obsahu ať už textové či video formě nebo online výuky a vzdělávání a mnoha dalších. Radit se přitom dá opravdu ve všem.

Pro mě je už nyní dalším významným posunem první zkušební tvorba video obsahu. Předpokládám, že následně pak také další zužitkování zkušeností, které jsem během celého tohoto procesu nabral a ještě naberu.

Takže se i nadále budete moct těšit na zajímavá témata. Rozhodně se proto zapiště k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: