Dokument Propaganda aneb jak se vytváří souhlas davu

Dokument Propaganda vysílaný v České televizi. Jak se vytváří souhlas davu. Od prvních dnů propagandy až do nedávné doby. Média jako nástroj toho, kdo víc platí. Jde jen o to, udělat promyšlenou kampaň, u které bude veřejnosti chvíli trvat, než ji prokoukne. Video převzato ze Zdravého fóra.

Základním heslem propagandy (jinak známé jako public relations) je: „dostatečně často opakovaná lež se stává pravdou.“

Dnes navážeme na téma vytváření umělé mediální reality (psal jsem zde). Propaganda ať už v jakékoli formě je nástroj pro ovlivňování a manipulaci s veřejným míněním.

Video přebírám od p. Tománka ze Zdravého fóra. Správný postřeh je, že jde o dokument vysílaný v České televizi. Tedy ještě před zahájením její vlastní propagandistické kampaně na nebezpečné látky mRNA. Začněme tedy u dokumentu:

Při shlédnutí dokumentu mě překvapilo, že to není německý válečný vynález, ale čistě kapitalistický nástroj, pocházející z „nejsvobodnější“ země světa – Ameriky.

A je pozoruhodné, jak propaganda:

1) v zájmu hrstky superbohatých kapitalistů sehrála roli při směřování americké ekonomiky v době, kdy balancovala na hranici socialismu a kapitalismu i dalších etapách.

2) skrze média vytváří souhlas veřejnosti s válkami.

3) lze veřejné mínění obrátit v podstatě jakýmkoli směrem podle zájmu nejlépe platících stran.

Smýšlení davu

Je otázkou, do jaké míry jsou Vaše názory skutečně Vaše? Do jaké míry jste mohli být ovlivnění právě nástroji jako je propaganda.

A je zřejmé, že tento nástroj neslouží zdaleka jen k prodeji mírových produktů ve formě různěbarevných nesmyslů. Nabízí se tak dále otázka, do jaké míry sehrál tento nástroj roli například při vstupu naší země do Evropské unie? Nebo zvolení té které vlády u nás nebo v zahraničí? Kdo zařizuje různé převraty a zajišťuje jim u lidí podporu. Jakou roli pak při takových událostech hrají sociální sítě, které Vám mohou servírovat obsah, formát a podoby přesně šité na míru?

Jedno je jisté, je to nástroj (nebo soubor nástrojů), které dokáže manipulovat davy. A dělá to skrze nejrůznější média a formou vytváření umělé mediální reality.

Jejím cílem je, abyste si mysleli nebo ještě lépe udělali něco jiného, než o čem si myslíte, že je správně.


Nástroje pro ovládání davu nefungují mimo dav

Je však pozoruhodné, že nástroje pro ovládání davu nemohou fungovat na jednotlivce mimo dav. Základní premisa pro zdravé smýšlení a vlastní názory tak zůstává schopnost zůstat jednotlivcem. Byť třeba ve společnosti dalších lidí. Nestanete se součástí davu, pokud se do něj nezapojíte. I v takové situaci můžete stále zůstat sami sebou. Udržet si vlastní myšlení.

A v takovém případě je beztak pravděpodobné, že se zdržíte dále od hromadných sdělovacích prostředků, a sem tam si dáte myšlenkový detox (psal jsem zde) úplně mimo další lidi. Samota, tedy čas sami na sebe a na vlastní myšlení, tak představuje další šikovný nástroj, jak omezit vliv nástrojů na ovládání společnosti na své myšlení.

Prostě se čas od času odpojit. A vydržet se odpojovat.

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: