Tři humorné filmy z vrcholové politiky aneb realita na plátně

hollywood, filmy, propaganda, průmysl
Nápis Hollywood - symbol kinematrografie a propagandy. Zdroj: Unsplash

Tři humorné filmy z vrcholové politiky krásně dokreslují fungování českých voleb a politiky. Bonusový dokument Propaganda a filmy, které dokreslují současnou situaci. A něco na zlepšení nálady závěrem.

dokument, film, informace, informovanost,
Filmová klapka – universal studios – Zdroj: Pexels

Nyní je čas na odlehčení nelehké situace naší země po dalších nezdařených prezidentských volbách, na které se bude ještě dlouho vzpomínat. Česká republika její občané opět prohráli na plné čáře a další roky si svůj pohár skutečně vypijí až do dna. Ale to nevadí, ještě musíme trochu dozrát, protože už víme, že „Všechno má svůj správný čas“ (citát v motivačním obraze zde).

Páníčci dosazených politických figurek (psal jsem podrobněji zde) si mohou mnout ruce. Proto je na místě se na tuto situaci podívat trochu s nadhledem a dozvědět se humornou cestou více o tom, jak se taková vrcholová politika skutečně dělá.

Dnes se proto podíváme na humorné filmy z vrcholové politiky. Hned několik komedií z prostředí americké vrcholové politiky ukazuje praktiky, jež se v podstatě stejným způsobem prosazují i u nás. Takže proč se trochu nezasmát a současně nepřiučit v rozpoznávání propagandy v jednom?

1) Dokonalý džentlemen aneb „volte jméno, které znáte“

Bez pochyb se pobavíte na snímku s Eddiem Murphym v hlavní roli. Bezvýznamným podvodníček se v tomto snímku shodou okolností jmenuje stejně jako nedávno zesnulý a známý americký senátor.

Rozhodne se této shody využít a vybudovat na svém jméně kampaň, se kterou se dostane do amerického kongresu. Jeho heslo zní: „volte jméno, které znáte.“ A jelikož amerikanizace české politické a volební scény je až do očí bijící, rozhodně zde najdete mnoho příměrů, jak se v poslední době vedou politické kampaně i rozhodnutí a kroky vůči veřejnosti v českém prostředí.

Inu, volte jméno, které znáte prostě stále funguje. Jen se zdá, že naši herci se ve svých rolích jaksi zdráhají pochopit, že svými činy škodí.

https://www.csfd.cz/film/12325-dokonaly-dzentlmen/prehled/


2) Byl jsem při tom

Snímek ukazuje příběh jednoduchého člověka, který celý život neopustil malou zahradu domu svého pána. Do domu se dostal jako velmi mladý a prožil v něm celý život.

Jelikož je jedinou jeho povinností a schopností být dobrým zahradníkem, neumí si obstarat ani jídlo ani chápat sociální interakce a jiné vlivy světa za zdí domu. Jediným jeho zdrojem informací o vnějším světě je pak televize.

Po úmrtí majitele domu je však vystěhován a začíná se odvíjet podivuhodný humorný příběh, který jej přes jeho jednoduché příměry a několik setkání dovede do vrcholové americké politiky. Opět jsou zde krásné paralely ke kvalitě kandidátů na českého prezidenta.

https://www.csfd.cz/film/21144-byl-jsem-pri-tom/prehled/

3) Vrtěti psem

Snímek doplňuje filmy z vrcholové politiky. Jeho dění je o tom, jak se utváří veřejné mínění a odvrací pozornost od skutečných problémů k neuvěřitelným mediálním konstruktům, jejichž jediným cílem je odvést pozornost voličů a hltounů mediálního vysílání směrem, který si zadavatelé kampaně přejí.

Snímek ukazuje v humorném podání tzv. Spindoctoring, tedy zastírací mediální propagandu určenou k obrácení veřejného mínění ve prospěch zadavatele agendy nebo neprospěch jeho konkurentů.

Opět krásná paralela k taktikám, které využívají čeští politici nebo jejich páníčci při volbách nebo nepříznivých situacích.

https://www.csfd.cz/film/5959-vrteti-psem/prehled/


4) Film Propaganda a jako bonus komu to celé vyhovuje

ilustrace, člověk, mozek, odklopená hlava
Hlava bez mozku. Zdroj: Pexels.

A jako bonus k dokreslení situace si pak můžete dát například dokumentární film Propaganda (psal jsem více zde).

Jeho obsahem je odkrývání nástrojů a poznatků o tom, jak se vytváří souhlas davu s kýmsi nastavenou agendou.

Můžete se také podívat na seznam několika dalších filmů, které pomáhají trochu hlouběji nahlédnout do pozadí toho, kdo za těmito agendami stojí, komu jdou na ruku a jakými cestami si udržují moc (zde).

Z uvedeného výběhu doporučuji hlavně dokument Monopol (zde).

Pro zlepšení nálady

A pokud byste si na závěr chtěli napravit náladu, si můžete projít seznam 10 pozitivních a inspirativních filmů, které divákům vrátí víru v život a vlastní sny. Čtěte více (zde).

A nyní pro naši zemi víc, než kdy jindy platí: „Nedívej se příliš daleko dopředu, ale jdi dál s klidným srdcem“ (citát v motivačním obraze najdete zde).

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: