Místo Vánoc začínám oslavovat Slunovrat

slunovrat, zima, hory, západ slunce, slunce, motiv, sníh, zimní slunovrat
Zimní slunovrat - západ slunce v zimě. Zdroj: Unsplash

Vánoce jako umělý svátek naroubovaný na přirozenější Slunovrat. Rozpor slov se skutečností. Ve jménu klidu, míru a harmonie nastává každoročně davové šílenství. Je to jen marketing nebo je za tím i něco hlubšího?

Při průběhu letošních „Vánoc“ jsem se opět zamýšlel nad mnohými pozoruhodnostmi tohoto tzv. svátku.

slunovrat, bublina, led, sníh, zima,
Zmrzlá bublina na sněhu v zimě. Zdroj: Pexels

Rozpor líbezných slov a výsledků Vánoc

Už si vlastně ani nevzpomenu, kdy jsem si poprvé uvědomil, jak divný svátek Vánoce jsou. A přestože jsem to dlouho neuměl pojmenovat, tak jsem vnímal onen významný rozpor tohoto takzvaného svátku.

Vánoce jsou totiž velice divný čas. Pod propagandistickým heslem o klidu, domácí pohodě a míru se vždy dokud moje paměť sahá skrýval shon, stres, zbytečné utrácení, naprostý chaos a v mnoha ohledech i celospolečenské šílenství při honbě za dárky a vánočními přípravami.

S tím také následně spojené tuny vzniklého odpadu.

Tip: Podívejte se také na dokument propaganda aneb jak se vytváří souhlas davu (zde).

Soustředěný nátlak na lidi

Celou situaci ještě umocňuje fakt, že celý tento přetlak je soustředěn do jednoho krátkého období před koncem roku. A je to vidět všude. Od obchodů, přes sdělovací prostředky, po většinu domácností.

V důsledku toho pak dochází k akutnímu přetlaku kupujících na všech stranách a dál k přetížení supermarketů (bohužel stále hlavně vlastněných ze zahraničí), dopravy nejen kolem nich ale i přepravních společností, které často nestíhají nápor zvládat.

Tip: Přečtěte si také článek: Lokální ekonomika aneb čím blíž, tím líp (zde).


Odmítáš se zapojit = jsi zlý člověk nebo alespoň podivín

Současně je zřejmá celospolečenská až zuřivá potřeba obstaráváním dárků a tak nějak mám často pocit, že to mnohdy není pro upřímnou radost z dávání (na což ostatně není potřeba speciální svátek a každý může obdarovávat své blízké volně během roku), ale mnohdy jen proto, abychom si tak nějak nepřipadali mizerně.

Protože kdo nešopuje (nenakupuje) jako o závod, nedává dárky všem, ke kterým oko dohlédne, tak je v podstatě onálepkován jako zlý člověk nebo by si měl alespoň připadat za blbce.

Mám z toho pocit, že je to jakási další snaha o sociální nátlak. Něco jako když si při kovidu šlehnou všichni kolem, tak si přece dáš taky ne? Vždyť je to jasný. Kdo nehraje s námi, hraje proti nám.

Tip: Jak zastavit odliv kapitálu z naší země a zvýšit blahobyt nás všech (zde)

Jménem klidu a pohody to nedává smysl

A to vše se děje ve jménu klidu a pohody. Ať se na to koukám z kterékoli strany, tak mi to zkrátka nepřipadá ani jako klidná sváteční atmosféra ani jako příležitost, která dělá lidem radost.

Obzvlášť pokud je cena toho všeho (nikoli pouze finanční) taková, jaká je. Současně jako bonus vzniká jakási potřeba navštěvovat všechny známé a příbuzné, čímž opět vniká další nátlak, místo prožívání domácí pohody, klidu, míru a odpočinku. I návštěvy známých a příbuzných samozřejmě můžeme všichni činit volně i během roku a nepotřebujeme k tomu speciální svátek.

Při troše odstupu to prostě tak nějak nedává smysl.

Produkt marketingu nebo hlubší problém

Dlouho jsem si myslel, že tato záměna hodnot je holt jakýsi produkt doby a zneužívání svátku marketingem obchodních a nadnárodních řetězců. A že to v kombinaci s vysokým pracovním vytížením lidí až do poslední špetky sil vytváří onen podivný koktejl nepříjemna, do kterého se člověk opravdu zapojovat nechce a to obzvlášť ne před tzv. Vánocemi.

V poslední době jsem si však uvědomil, že tento problém nebo rozpor může být sám o sobě ještě o něco hlubší, než se na první pohled může zdát.

Možná je onen problém zakódován přímo v tom, že lidé se snaží slavit jakési Vánoce. Tedy na našem území uměle vnucený svátek, který se jeho původci snažili naroubovat na velmi silné tradice z předkřesťanské doby.

Původci svátku se tehdy zřejmě snažili zajistit, aby lidi tento svátek snadněji přijali tím, že jej naroubovali na jiný, již zavedený svátek. Možná i to je důvod proč to tak nějak nesedí a ani při veškeré snaze z tohoto tak nějak moc dobrého nevzchází.


slunovrat, zima, hory, sníh, západ slunce, slunce.
Západ slunce nad horami. V nejkratší zimní den je slunovrat.

Oslavovat Slunovrat

Lidé totiž dříve v tomto období přirozeně oslavovali Slunovrat. Je to čas, který je sám o sobě velmi silným obdobím roku a spolehlivým a důvěryhodným astronomickým úkazem.

Je to čas, kdy dochází k nejkratšímu dni v roce (při letním k nejdelšímu). V původním pojetí to lze vysvětlit pojmem, že umírá staré slunce v nejkratším dni roku s nejdelší nocí a znovu se zrodí. Tímto dnem tak nějak skončil minulý rok a začíná nový.

Od této chvíle totiž začne přibývat slunce a do naší země se opět začne vracet světlo. Skončilo to neblahé, co nám minulý rok přinesl a můžeme se těšit na nové a doslova světlejší zítřky, jelikož bude stále víc slunečního světla. To si nějakou oslavu určitě zaslouží.

A tak nějak mi to dává větší smysl.

Návrat ke kořenům

Výše uvedený problém Vánoc jsem si uvědomoval již dlouho. Až teprve letos však dozrála situace, abych pochopil, proč jsem v tom vždycky spatřoval onen rozpor. V důsledku tohoto uvědomění jsem proto letos soustředil pozornost právě na Slunovrat.

A vzhledem k celospolečenskému zaměření pozornosti na Vánoce jsem se snažil odklonit svou pozornost právě ke Slunovratu. Ten letos proběhl 21.12. a místo Vánoc jsem se tak věnoval oslavám slunovratu.

Byť s odložením z důvodu nastavení státem garantovaného volna na 24 – 26. prosinec. Takže jsem pro začátek ozdobil slunovratový stromeček velkým sluncem na vrchu. Napekli jsme slunovratové sváteční pečivo a oslavili slunovrat.

Pro příští roky pak mám v plánu se hlouběji seznámit s dávnými zvyky. A pokud se mi podaří nalézt takové, které budou dávat smysl a lze je realizovat i v dnešní době, hodlám jim dále věnovat více pozornosti. Případně možná bude stát za to si udělat nové, poplatnější dnešní době. Jak přesně, to zatím nevím. Sám jsem zvědavý, jak se tento „nový“ směr bude vyvíjet i v mém vlastním podání.

To ale ještě chvíli potrvá, už ale víme, že „každá velká cesta začíná prvním malým krokem“ (motivační citát v obraze zde). Takže je alespoň potřeba nějak začít.

Považuji přitom za důležité omezit společenskou pozici Vánoc a naopak podporovat přirozenější, přírodnější a klidnější způsob oslavy konce minulého slunce a zrození slunce nového – Slunovrat.

Čtěte dále: Cesta mimo systém aneb každý má moc změnit svět (zde)

— konec článku —

Dál se můžete podívat do e-shopu Motivář.cz a vybrat si z řady designových motivačních obrazů s citátem s podtitulem „denní dávka motivace a dobré nálady“. Případně se domluvit na osobní konzultaci ohledně možností ochrany majetku i přes přicházející ekonomické turbulence (zde) anebo se můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a třeba si přitom i trochu vyčistit hlavu. A nebo si pořídit hezkou voskovou svíčku z rodinné manufaktury (zde).

I nadále se však můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: