Opensource tvorba a nástroje digitální doby

ruka, pc, notebook, práce,
Opensource nástroje. Foto zdroj: Pexels.

Nezávislá tvorba nezávislými prostředky. Opensource software jako nástroj digitalizace i alternativa ke komerčnímu softwaru. Co jsou nástroje jako Libre Office, Shotcut, WordPress či Linux? Co funguje, co už méně a co k práci sám používám?

Současný digitální svět (psal jsem zde) a obecně digitalizace poskytuje nezávislým tvůrcům na volné noze širokou paletu nástrojů, které mohou při své tvůrčí práci používat.

Spolu s nezávislými tvůrci a tzv. freelancery na volné noze, tak existují i nezávislé programy a softwarová řešení, která poskytují svobodu práce v oblasti elektronického obsahu a možnost vyhnout se nákladným komerčním produktům.

Tvorba svobodnými nástroji na bázi opensource je sice již zavedenou alternativou, i když jsou zatím tyto nástroje mnohdy neprávem opomíjeny ve prospěch známějších, zavedenějších a propagovanějších nástrojů známých značek. Mnohdy pak dokáží nejen konkurovat zavedenému softwaru známých výrobců, ale často jej i plně nahradit.

Opensource nástroje si tak nezaslouží opomíjení, ale naopak podporu a rostoucí uživatelskou základu nejen digitálních nomádů, která by je dále používala, rozvíjela a udržovala. A právě zvýšení povědomí o některých těchto platformách a softwarových řešeních je účelem tohoto článku.


Alternativa

Nezávislými řešeními tak lze do značné míry nahradit programy, na které jsme zvyklí a jejichž užívání jsme přivykali mnohdy již od počátku internetu. Jediné co tak brání jejich širšímu využití je pak naše vlastní nezkušenost, nezvyk či neochota zkoušet nové věci.

Myslím si však, že i to se změní ve chvíli, kdy si člověk spočítá náklady nutné na využití programů od zavedených výrobců ve srovnání s variantami opensource řešení. V tomto článku uvedu pouze několik možných variant řešení určitého problému.

Co je opensource software

Opensource je software s otevřeným zdrojovým kódem a širokým spektrem legálního použití (více na Wiki zde). Obecně řečeno jsou to programy s určitou technickou a legální dostupností.

Technickou dostupnost specifikuje nejen možnost získání, ale i případných úprav samotného kódu, který mnohdy vyvíjí určitá zájmová komunita na internetu.

Legální, právní a licenční podmínky pak bývají otevřené širokému spektru užití, přičemž některá řešení jejich tvůrci uvolnili i pro další použití, přepracování, zapracování i následné úplatné šíření.

V závislosti na druhu licence je tak možné některá tato díla a programy používat legálně zcela svobodným způsobem a to prakticky bez omezení.

Kancelářské sady nástrojů

Názorným příkladem mohou být například kancelářské palety nástrojů. Pro mě jako tvůrce-psavce jsou důležité zejména nástroje pro kreativní psaní a práci s textem, ale i další kancelářskou práci. Na opensource řešení v této oblasti jsem proto přešel již před nějakým časem.

Dříve jsem ze zvyku používal sadu nástrojů Office od zavedeného výrobce. Využíval jsem tyto nástroje zejména proto, že jsem na nich vyrostl a používat je nás učili již ve škole. Jsou také poměrně pokročilé a propracované. Z funkcí, které se mi zde obzvlášť zamlouvaly, byla autokorekce textu.

Můj zájem o toto řešení se však začal měnit ve chvíli, když vydavatelská společnost přešla z jednorázově uhrazených licencí na pravidelné měsíční a roční platby za jejich užívání. Staré licence a s nimi spojený software pak bez podpory rychle zastaral a ztrácel na užitnosti.

Proto jsem se rozhodl jednat a najít jiné řešení, které by nezahrnovalo pravidelné úhrady. A právě to mě přivedlo k řešení formou opensource. Začal jsem hledat a zkoušet nástroje jako Open Office (více zde) a Libre Office (zde).

Po poradě s IT odborníky (a partnery mého blogu z Reklalink), jsem pak přistoupil k důkladnějšímu testování sady Libre Office, které nejenže poskytují obdobné, ne-li prakticky stejné funkce jako jejich placené protějšky, ale navíc jsou k dispozici ve formě opensource tedy bez nutnosti za ně platit předem ani průběžně.

Místo toho staví svůj model do značné míry na komunitě a dobrovolnosti v oblasti vývoje i financování.


Video editace

Na stříhání videí například při tvorbě videobesedy z pouti do Santiaga de Compostela (psal jsem zde) nyní používám open-source program pro editaci videa Shotcut (čtěte více zde). Tento program je distribuován s otevřenou licencí k používání všech jeho nástrojů bez omezení.

Uživateli se tak nestane, že takovou nebo makovou funkci zrovna nepůjde použít, protože je k dispozici pouze v placené verzi. Setkal jsem se také s programy, které sice umožnili používání nástrojů, zato pak finální výstup označily vlastním vodoznakem výrobce a s podobnými triky.

Za velkou výhodu Shotcutu oproti dalším video-editačním softwarům považuji také výrazně nižší hardwarové nároky na technické vybavení a výpočetní výkon. S běžným negrafickým hardwarem (u mě dvě jádra/4 GB RAM) tak získávám nástroj, se kterým lze pracovat na běžném domácím zařízení.

I když i toto opensource řešení má svá omezení například v tom, že při větším množství video nebo audio stop už se mi počítač také seká. S vědomím určitých limitů však program funguje vcelku dobře.

Publikační software

Za solidní opensource řešení lze považovat i WordPress. Při vytváření vlastního mediální prostoru na internetu je neocenitelným společníkem mimo jiné i tohoto blogu, který běží právě na redakčním a publikačním nástroji WordPress (více na wiki zde).

Po více než čtyřleté zkušenosti mohu říct, že zrovna toto řešení má své přednosti i nevýhody. Pokud člověk využívá základní nebo běžně používané funkce, tak je to zlaté řešení, které usnadní mnohou práci.

Má však svá omezení v oblasti doplňkových a specifických funkcionalit. Tyto funkcionality jsou však mnohdy řešeny nejrůznějšími doplňky neboli pluginy od soukromých výrobců a od určité úrovně doplňujících funkcionalit už běžný uživatel občas potřebuje sáhnout i po odborné pomocné ruce, aby vše běželo jak má.

Přesto považuji WordPress za solidní základ a řešení vhodné pro rozjezd nejednoho projektu.


Operační systémy

I operační systémy, které jsou základním prvkem pro interakci uživatele s počítačem vůbec, mají své alternativy.

Asi nejběžnějším operačním programem je Windows. Všichni je známe a používáme. Včetně mě. Je to však kromě zvyku spíše tím, že jejich licence si kupujeme předinstalované spolu s novými zařízeními.

I tyto licence však zastarávají a pokud je starším operačním systémům ukončena podpora a aktualizace, zatímco původní zařízení stále fungují dobře, je na čase si položit otázku co dál?

Můžeme nadále používat zastaralý program s rostoucími bezpečnostními mezerami, koupit nikterak levnou aktualizovanou licenci nového operačního programu nebo se také poohlédnout po opensource řešení.

Takovým řešením může být například operační systém Linux (více na wiki zde), ve kterém je dokonce možné v některých případech přizpůsobit uživatelské prostředí tomu ve Windows, aby si uživatel snáze zvykal.

Tento přechod však již vyžaduje určité technické znalosti, ale i tak je to jedno z možných řešení a zajímavá alternativa, kterou používají nejedni profesionálové.

Myslím, že až nazraje čas a má zařízení budou fungovat i po skončení podpory stávajících licencí operačních programů, tak se právě Linux stane objektem mého zájmu.

Příklady za všechny

Tento krátký seznam je jen špetkou z nepřeberného množství zajímavých projektů, které lze v oblasti opensource řešení a nástrojů nalézt. Je však dobré počítat s tím, že opensource řešení mají určitá specifika a omezení.

Je proto vhodné si jejich funkce a práci s nimi vyzkoušet a rozhodnout se, zda naplní individuální nároky a požadavky konkrétního uživatele. Rozhodnutí o jejich nasazení a vhodnosti pro konkrétní účely je proto v režii každého z nás.

Umožňují však řadě uživatelů jít jinou cestou a jsou tak alternativou k zavedeným a mnohdy nákladným komerčním systémům. Považuji je proto za dobrou volbu nejen jako nouzovku, ale i pro dlouhodobou práci.

Podpora opensource projektů

Tento článek vzniká současně jako poděkování i podpora těmto zmíněným projektům, které sám při práci využívám.

Rozhodl jsem se proto jejich tvůrce tímto způsobem podpořit a přinejmenším zpřístupnit informace a povědomí o těchto řešeních spolu s vlastní zkušeností širšímu spektru uživatelů. I tak totiž může vypadat komunitní podpora od spokojených uživatelů.

Takže se i nadále budete moct těšit na zajímavá témata. Rozhodně se proto zapiště k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: