Lokalizace aneb cesta k rovnováze

kameny, rovnováha, lokalizace, přesun pracovních míst mimo města, uklidnění, harmonie.
Rovnováha kamenů jako symbolika pro lokalizaci a klidnění možností lidí. Foto zdroj: Pexels.

Vývoz online pracovních míst do regionů, kvalitní pracovní uplatnění v místě bydliště. Snížení nároků na lidi i okolní prostředí jako prostor pro vznik nových příležitostí. Cestu k rovnováze umožňuje další lokalizace.

Skutečné bohatství je čas. Peníze jsou pak vyjádřením a odrazem času. V pojednání „peníze jsou čas nebo čas jsou peníze“ jsem již psal o tomto rozdílu, kdy každou platbou platíme naším životním časem (více zde). Je přitom několik způsobů jak čas získat nebo alespoň ušetřit.

První možností, která člověka napadne, je vydělat víc peněz a získat tak víc času pro sebe. Jinou možností pak je prostě ušetřit čas tam kde to jde. Dlouho jsem se snažil hledat světové práce, které by odpovídaly světovém člověku a byly světově placené.

Dojíždění a ztráty času

Do nedávna jsem tak měl pocit, že jediný způsob, jak získat víc času, je vydělat víc peněz. A jednou z mála cest jak toho dosáhnout bylo dojíždět z mého bydliště v Příbrami do Prahy za lépe placenou prací. Samotné dojíždění pak stojí nezanedbatelné množství času pouze na zajištění samotné schopnosti dojíždět do práce.

Z vydělaných peněz pak člověk ještě musí zaplatit samotné dojíždění. Často je to také nákup nového automobilu, což stojí další a další čas strávený s vyděláním na jeho pořízení, údržbu a provoz (o neefektivitě dojíždění čtěte více zde). Celý tento kruh tak v konečném důsledku spíš bere, než aby dával.

Jiná cesta ke stejnému cíli

Dojíždění však není jediná cesta k pracovnímu či životnímu úspěchu. Zamyslel jsem se nad tím, že možná člověku stačí méně peněz do základu, ale za podmínky, že mu zbyde víc volného času. Ve volném čase pak člověk může stihnout vydělat i víc peněz dalšími činnostmi, takže v konečném důsledku na tom může být lépe.

Každý kdo zkusil dojíždět za prací do velké dálky mi dá jistě za pravdu, že bezúčelně vynaložený čas strávený cestováním, je ve skutečnosti tak nějak zbytečně vyplýtvaný.

Je to přitom čas, který by člověk mohl použít účelněji a věcněji, třeba se věnovat rodině, odpočinku, volnočasovým aktivitám jako například sportu nebo právě dalšímu podnikání. To jsou činnosti, které dávají smysl.

A zdá se, že to není pouze moje myšlenka. Stále častěji se ve svém okolí setkávám s lidmi, kteří právě takovým kolečkem prošli a dospěli ke stejnému závěru. Vrátili se na maloměsto.


Vývoz pracovních míst z velkých měst

Již dříve jsem psal, že jedním z možných řešení je přesun práce a příležitostí tam, kde lidé skutečně žijí a chtějí žít. Velká města jsou fajn, poskytují nám ohromné možnosti. Ne každý však ve velkém městě chce žít. Mnozí se tam stěhují jen a právě za lepšími příležitostmi. Vysoká koncentrace lidí se prakticky stejným denním i životním režimem však způsobuje také množství komplikací například právě v dopravě.

Mnozí lidé tak právě proto hledají cestu jak na venkově či v malých městech a přitom si udržet životní standard. Jednou z možných variant jak umožnit dobré živobytí i mimo velká sídelní města je přitom právě redistribuce pracovních pracovních příležitostí dálkovou formou a to zejména online. Již dřív jsem proto psal o změnové době, která lidi naučí v mnohých případech pracovat odkudkoli (čtěte více zde).

To se nyní stalo celospolečenskou skutečností a mnoho z nás tak již nyní má možnost pracovat na dálku. Novým vývozním artiklem velkých měst se tak v posledním roce staly online pracovní místa.

Samozřejmě i tato možnost má své stinné stránky a nutit za každou cenu všechny pracovat z domova také není žádný med. Přece jen se rádi setkáváme s dalšími lidmi a nucená izolace na homeoffice tak není všespásným řešením. Považuji ale za skvělé, že jsme se jako společnost naučili používat nástroje práce na dálku a je skvělé takovou možnost vůbec technicky mít.


Z dálkové práce na lokální

Dlouhodobě jsem se snažil hledat příležitosti jak působit z místa, kde člověk zrovna je. A dlouho se mi to také dařilo. Měl jsem možnost působit alespoň částečně na dálku jako freelancer a i díky tomu jsem měl příležitost procestovat svět.

Nyní jsem se zaměřil na další zajímavou příležitost a to pracovat přímo tam kde žiji v místní firmě. Od nového roku tak nastupuji do nové práce, která právě toho splňuje. Nastupuji do lokální společnosti s celosvětovou působností. K dojíždění do práce mi tak v létě bude stačit kolo nebo delší procházka či pár minut jízdy autobusem.

Doposud jsem si myslel, že velké věci je možné dělat jen na centrálách velkých firem, v sídle působení, kde jsou nejzajímavější pracovní příležitosti. Ty se však obvykle koncentrují právě ve velkých městech (u nás) typu Praha a Brno, kde mají blízko k dalším podnikům a rozšiřování svého podnikání.

I na malých českých městech však působí zajímavé společnosti, ve kterých lze najít zajímavé pracovní příležitosti. Po tom, co jsem procestoval bezmála „celý“ svět, jsem tak nyní začal objevovat „novou Ameriku“ doma na Příbrami. I tady už se však firmy naučili fungovat online, když je to třeba, takže možností šetřit čas je všeobecně stále více.

Navíc vím, že čas, který takové firmě věnuji podpoří zase mé nejbližší okolí. O principu reinvestic kapitálu v místě působení a zejména pak v sídlech firem jsem již dříve psal (čtěte více zde).

Snížit spotřebu a opotřebení lidí i materiálů

Toto všechno jsou cesty, jak snížit nezbytnou životní potřebu a spotřebu nás samotných i dalších energií, materiálů a tak podobně. Při každodenním dojíždění za prací ztrácíme jako lidé i jako společnost ohromné množství drahocenného životního času.

Kromě času také ztrácíme na opotřebení automobilů, silnic, ohromné spotřeby paliva a dalších materiálů, které tato přeprava s sebou nese (psal jsem zde).

Prostor pro vznik nových příležitostí

Uvolnění toho času lidem, kteří tak nemusejí nadále ztrácet ohromné množství životního času dennodenním dojížděním, pak mohou začít vznikat další velké příležitosti.

Představte si, že najednou máte každý pracovní den k dispozici o několik hodin více času. Vlastně se nám tím nafoukne den. Příjem zůstane stejný, ale budeme tento čas moct strávit kvalitněji, více odpočívat, založit zahradu (čtěte více zde), věnovat se rodině nebo třeba rozjet vlastní nové podnikání a to tam kde skutečně žijete.

Volný čas tak lze například věnovat poskytování vlastních služeb (čtěte více zde), tvorbě digitálních produktů (čtěte více zde) nebo třeba malé zájmové výrobě jako jsou třeba svíčky (čtěte více zde).

Rovnováha

Kruh učení se tak pomalu uzavírá a my všichni tak nejspíš vstupujeme do další vývojové fáze, která bude, zdá se, znamenat určité uklidnění a větší životní rovnováhu. Nechme se ale překvapit.

V tuto chvíli se dále můžete podívat na Videobesedu o pouti do Santiaga de Compostela (zde) a nadále se můžete těšit na další zajímavá témata. Rozhodně se proto zapište k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: