Naplňování velkých úkolů

Žárovka jako nápad, inspirace, kreativita, myšlení.
Nápad. Zdroj: Pexels.

Velké cíle jedním tahem. Past jednoduchých řešení a myšlenka plnohodnotného e-shopu. Jak na zhmotňování myšlenek.

Každý velký úkol si žádá mnohé kroky plánované a mnohé dodatečné, o kterých člověk na začátku nemá ani tušení. A možná je někdy lepší předem nevědět, co všechno bude muset člověk na své cestě překonat.

Vydat se na cestu a udělat první krok je totiž nejsnazším způsobem k jejímu dokončení. Bez prvního kroku není druhý ani žádný další, bez kterých není ani malý ani velký výsledek. Více o naplňování vizí, plánů, cílů i jednotlivých úkolů (čtěte zde).

Tento blog, a spolu s ním i autor, nyní prochází velkou transformací do nového digitálního věku (psal jsem zde). To s sebou nese řešení mnohých doposud neznámých úkolů a překážek. A co teprve když se k jednomu úkolu přidá hned souběžně i další?

První myšlenkou mého současného projektu bylo vytvoření elektronického produktu. Pro tento účel jsem sehnal technické vybavení a pustil se do díla. Celý letošní duben se tak pro mě nesl ve znamení tvorby videí, které zahrnovalo rozsáhlé učení se novým dovednostem například stříhání videí (psal jsem zde) a rozsáhlé kreativní práce.

Po zdolání výzev, které s sebou tento nový podnik přinesl, jsem tak vytvořil svůj první elektronický produkt, kterým je video-beseda o 3 000 kilometrů dlouhé pěší pouti do španělského města Santiago de Compostela (psal jsem zde).

Výzva střídá výzvu

Další z důležitých kroků na cestě bylo vymyslet digitální distribuční kanál. Tím bude podle mého předpokladu tento blog. Měsíc květen se tak u mě nesl ve znamená hledání cest a možností jak tento další projekt realizovat.

Původně jsem měl v plánu vytvořit jednoduchou distribuční cestu, abych mohl vůbec vyzkoušet, co a jak vlastně funguje. Místo toho jsem se však po důkladném rozmyslu vydal přímou cestou k dokončení plnohodnotného e-shopu při tomto blogu. Bude to zároveň další z velkých počinů snahy o nezávislou životní cestu na volné noze neboli freelance.


Past jednoduchých řešení

Ukázalo se, že příliš jednoduchá řešení mohou být občas složitější, než ta plnohodnotná. Člověku se tak někdy vyplatí spíš než dělat velký projekt dlouhodobě po malých částech, se rovnou pustit do celého díla a udělat ho najednou.

Tento postup se vyplatí o to víc, když člověk pochopí, že ho to v budoucnu stejně nemine. Je to přitom rychlejší a člověk tak alespoň hotový úkol vcelku rychle nechá za sebou a posune dál. Je to zároveň další ze situací, které průběžně řeším jako nezávislý autor a jedno z řešení, která inspirují (čtěte více zde) a to jak mě samotného, tak i další čtenáře.

Po doporučení partnerů mého blogu společnosti Reklalink jsem se tak rozhodl zapracovat hlouběji právě na distribučním kanálu, který do budoucna vyřeší i distribuci dalších výrobků a produktů (například našich řemeslných svíček – psal jsem zde). Hotový e-shop pak bude připraven i na další široké spektrum použití.

Zhmotňování myšlenek

O e-shopu jsem začal snít už v průběhu minulého roku. Pravidelně jsem se k této myšlence vracel a promýšlel, jak bych ji mohl realizovat. Představoval jsem si přitom, jaké by to bylo, takový e-shop mít k dispozici. Co všechno by to usnadnilo a jak by to pěkně zapadlo do současných aktivit.

Do nedávna však ještě moje cesta takové řešení přímo nevyžadovala. S dotočením besedy však již nebylo cesty zpět. Mít elektronický produkt bez elektronického obchodu nedávalo smysl.

Postupnými kroky jsem tak dospěl až do současné fáze, kdy se moje původní myšlenka začala zhmotňovat do reality. Měl jsem blog, elektronický produkt a jediné, co chybělo byl spojovací článek ve formě prodejního kanálu.

Od prvního nápadu s jednoduchou distribuční cestou, se tak moje myšlenky i úsilí začaly upínat k plnohodnotnému řešení. A ačkoli je prozatím stále „napůl“ cesty, tak jej neustále posouvám dál a již brzy se stane realitou.

První testy s předplatiteli

V průběhu tohoto procesu jsem nadále v kontaktu s prvními předplatiteli besedy (více o předplatném zde), kteří tak budou mít v krátké době jako první přístup k nově vytvořenému dílu, kterým je Svatojakubská cesta v digitální formě videobesedy.

Někteří mi již nyní pomáhají ladit a testovat dílčí kroky a jsem rád, že se v brzké době můžeme pustit do testování plnohodnotného e-shopu. Jsem tak zvědavý na první zpětnou vazbu ohledně srozumitelnosti, přehlednosti a funkčnosti téměř hotového díla.

V tomto procesu se však nevyplatí nic uspěchat a je rozhodně lepší to hned zpočátku udělat co nejlépe. Na to nejlepší je zkrátka potřeba si počkat, protože všechno má svůj správný čas (psal jsem zde).


Dva velké cíle jedním tahem

Letos je opravdu pozoruhodný změnový rok. Vytvořením videobesedy o pouti do Santiaga jsem dokončil jeden ze svých dlouhodobých velkých cílů, které jsem si pro letošní rok stanovil. Vytvořením e-shopu pak současně s tím realizuji zároveň i svůj druhý velký cíl.

Cesta mě tedy zavedla rovnou na novou vyšší úroveň původní myšlenky, které je nyní potřeba se přizpůsobit, zpracovat ji a dokončit. Uvědomil jsem si přitom, že tak vlastně vyřeším dva významné úkoly najednou a už se těším až to bude pěkně hotové.

Malými kroky k velkým cílům

Každý den se přitom malými kroky k těmto velkým cílům posouvám. Tak jak mě to naučila pouť do Santiaga de Compostela (psal jsem zde), která je pro mě i s odstupem času neustálým zdrojem poučení a nového poznání.

I dokončení jednotlivých velkých úkolů je však nakonec jen dalším dílem skládanky. Dokončení Svatojakubské cesty mě dál zavedlo přes besedování po prezentačních sálech v České republice (psal jsem zde) až do současnosti k natočení besedy a kdo ví kam dál ještě.

I spuštění e-shopu tak bude jen další krokem na velké cestě. Jsem sám zvědavý, kam mě ona cesta ještě zavede.

Takže se i nadále budete moct těšit na zajímavá témata. Rozhodně se proto zapiště k odběru novinek do formuláře níže, aby Vám nic neuniklo nebo podpořte provoz tohoto blogu příspěvkem (více zde).

Přihlásit k odběru novinek: